Ove popularne namirnice izbacite iz ishrane: Pune su šećera

Prema savjetima nutricionista, preporučena doza unosa šećera za žene je 24, a za muškarce 36 grama.

Ove namirnice su pune šećera, i, kako navode stručnjaci, nakon 50. godine ih nikako ne biste trebali jesti:

Nemasni jogurt

Hrana s malo masti može djelovati primamljivo onima koji žele zdravije živjeti, ali to ne znači da sve low fat namirnice i jesu zdravije, posebno jogurt. Porcija punomasnog jogurta ima malo manje od pet grama šećera, dok porcija grčkog jogurta ima od šest do 12 grama šećera, piše Net.hr.

Ovaj dodatak šećera u proizvodima s malo masti služi kao pojačivač ukusa, a uz to mnogi aromatični jogurti s malo masti sadrže i zaslađivače – koji nisu najzdraviji.

Rajčica pelat

Možda vam se čini da su konzervirane juhe i umaci prihvatljiva zamjena za domaće jer sadrže vodu i povrće.

Ipak, kad pogledate sastojke malo bolje, vidjet ćete da samo jedna konzerva sadrži vašu cjelokupnu dnevnu dopuštenu količinu šećera.

To se posebno odnosi na umake od paradajza, u koje šećer ubacuju da ublaže kiselost ovog povrća.

Žitne pahuljice

Kada pomislite na zdrav doručak, žitne pahuljice će vam vjerojatno pasti na pamet.

Ipak, mnoga zrna čuvenog doručka sadrže razna ulja kojima se potom dodaje šećer.

Maslac od kikirikija

Ovaj omiljen izvor proteina sadrži dosta šećera ako je kupovni, a uz to ima i nezdrava ulja, pa nikako ne ulazi u zdrave namirnice, naprotiv.

Kikiriki maslac nekih popularnih brendova ima i do osam grama šećera na dvije kašike. Nutricionisti zato preporučuju da čitate sastojke da biste vidjeli koji je najzdraviji.

Grickalice na bazi žitarica

Slatkiši na bazi žita i prirodnog meda, koji se reklamiraju kao zdrave poslastice, često su puni šećera. Neki brendovi sadrže do 11 grama šećera po pločici, a često se na listi sastojaka nalazi i bijelo brašno.

Izbjegavajte one u kojima je šećer naveden kao jedan od prva tri sastojka. Savjet nutricionista za dijabetičare jest da izbjegavaju ove poslastice i da se radije odluče za orašasto voće.

Čips

Za slane grickalice nikad ne bismo rekli da su pune šećera, ali vrećica vašeg omiljenog čipsa sadrži tri do pet posto šećera. To se posebno odnosi na čips s okusom slatkog čilija, meda ili slatkog kukuruza. Čips također sadrži i dosta ugljenih hidrata koje vaše tijelo pretvara u šećer glukozu. Zato nutricionisti savjetuju da takozvani junk food, poput čipsa, treba jesti vrlo, vrlo rijetko kako biste spriječili bolesti.

Kečap

Ako pojedete samo jednu kašiku ovog vrlo popularnog dodatka jelu bit će isto kao da ste stavili kocku šećera u usta. S ta četiri grama šećera, kečap sadrži i kukuruzni sirup koji ima dosta fruktoze, a koji se povezuje s gojaznošću i srčanim oboljenjima.

Suho voće

Suho voće glasi za zdravu grickalicu. Kao i svježe voće, i suho je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidantima.

Međutim, ono nema vode, a ima dosta prirodnih šećera, zato ga umjereno jedite.

Juha iz vrećice

Pomislili biste da bi juha iz trgovine mogla biti zdrava kombinacija vode i hranljivog povrća. Ali ako proučite sastav, primjetit ćete da se u samo jednoj takvoj juhi može naći više šećera od preporučene dnevne doze. To je posebno često kod krem juha od paradajza gdje se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti paradajza.

Nemasni dresing za salate

Slično kao i jogurt, i dresing za salatu ima manje masti i kalorija, ali dosta šećera. Dvije kašike vašeg omiljenog kupovnog preljeva za salatu imaju od sedam do deset grama šećera.

Ako vodite računa o tome što unosite u svoj organizam, obratite dobro pažnju na sljedeće namirnice! Naime, mnoge od njih slove za zdrave, a zapravo to nisu. Prema savjetima nutricionista, preporučena doza unosa šećera za žene je 24, a za muškarce 36 grama.

Upravo proizvodi s našeg popisa ga imaju u ogromnim količinama pa budite umjereni prilikom njihova konzumiranja, kako biste imali vitku liniju.

Večernji.ba