Ovo je jedina biljka koju nikada ne biste trebali čupati u svom vrtu

Sanjate o tome da vaš vrt izgleda konačno uredno i savršeno? Osim što morate gnojiti, orezivati ​​i zalijevati biljke u svom vrtu, postoji i stalna prijetnja od najezde štetočina ili neželjenih biljaka koje niknu i unište cijeli vaš trud. Ali, bilo bi posve pogrešno da se riješite svih organizama koji napadaju vašu travu ili cvjetnjak jer stručnjaci kažu da postoji trava koju nikada ne biste trebali čupati.

Tradicionalna sredstva za uništavanje korova mogu biti opasna
Suočavanje s problemom korova u vašem dvorištu može biti frustrirajuće iskustvo. Ali, kada pokušavate eliminirati biljne napadače, možda biste se trebali suzdržati od posezanja za bocom sredstva protiv korova. Prema studiji Nacionalnog centra za biotehnološke informacije iz 2009., sve više dokaza pokazuje da proizvodi mogu ozbiljno negativno utjecati na vaš vrt i vaše dugoročno zdravlje, piše Best Life.

Srećom, stručnjaci ističu da postoji prirodna metoda rješavanja neželjenih biljaka koja može ponuditi sigurniju alternativu jakim kemijskim proizvodima. John La Puma, dizajner koji stoji iza urbano certificirane organske voćarske farme La Puma Farms, preporučuje da se boca s raspršivačem napuni hortikulturnim octom i doda žlica sredstva za pranje posuđa. Mješavina će dehidrirati biljku dok će je brže razgraditi, što će olakšati njeno uklanjanje bez utjecaja na tlo ili okolnu vegetaciju.

Bez obzira na to, stručnjaci preporučuju da u vašem vrtu pustite da raste jedan sasvim obični korov.

Koliko god mogli izazvati radost kod male djece koja ih pronađu, maslačci su nedvojbeno pri vrhu popisa javnih neprijatelja vrtlara. Čini se da je cvjetne korove nemoguće izbjeći ili potpuno ukloniti zbog njihovog dubokog korijenja i dvogodišnjeg ciklusa rasta. No, prema mišljenju stručnjaka, sveprisutno žuto cvijeće možda i ne zaslužuje lošu reputaciju koju ima.

poster
“Maslačak zapravo može biti koristan za vaše dvorište”, kaže Chris Garrett iz Evergreen Lawn & Pest Control za Best Life. “Maslačak privlači pčele, koje su važni oprašivači. Također privlači druge korisne kukce, poput bubamara. A, maslačak je i dobar izvor hrane za ptice.”

Maslačak može koristiti drugim biljkama i travi koja raste u vašem dvorištu
Suprotno uvriježenom mišljenju, obični korov zapravo može pozitivno utjecati na vaš vrt ili dvorište rješavanjem problema za koji možda niste bili svjesni da ga imate. “Poznato je da korijenje maslačka raste duboko u tlo, što pomaže kod uvjeta kao što su zbijena prljavština ili previše vlage u tlu što može spriječiti rast zdrave trave”, kaže Jeremy Griffin iz Just Right Lawns u Teksasu za Best Život. “Oni u biti prirodno prozračuju tlo i mogu pomoći kod nakupljanja viška vode, što može uzrokovati truljenje korijena kod drugih biljaka.”

U nekim slučajevima, žuti cvijet može čak i teške dijelove zemlje pretvoriti u bujniji krajolik. “Maslačci su dobri za vaše tlo. Oni su žilave biljke”, kaže Trent Ragar, vlasnik Natural State Pest Control, za Best Life. “Oni mogu preživjeti u gotovo svim vrstama tla i vrlo su otporni na sušu. Dakle, ako imate problem sa suhim travnjakom, maslačci vam zapravo mogu pomoći da ga održite na životu!”

Zaustavite širenje maslačka jednim trikom
Stručnjaci također ističu da osim brojnih koristi za tlo, oni još uvijek mogu biti estetski ugodna opcija kada sve ostalo zakaže u vašem dvorištu. “Iako nije uobičajena praksa u svijetu savršeno njegovanih travnjaka, maslačak se ponekad koristi kao ekološki prihvatljiva alternativa za popunjavanje golih površina tla”, kaže Glenn Phillips iz Southern Greens Pest Control na Floridi za Best Life. “Mogu rasti u teškim uvjetima, tako da nude lijepu, cvjetajuću, brzorastuću alternativu goloj zemlji.”

Srećom, također se ne morate brinuti da će prebrzo preuzeti vaše dvorište ako slijedite jednostavnu taktiku. “Maslačak se širi samo sjemenom”, kaže za The Oregonian Erika Johnson, koordinatorica programa Master Gardener pri Sveučilištu Washington State Clark County Extension.

Večernji.ba