Ovo je lista najsretnijih naroda: Slovenija na najboljem mjestu u regiji, BiH među najgorima

Svjetski izvještaj o sreći objavljen u ponedjeljak pokazuje da je Finska šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetski izvještaj o sreći objavljeno u ponedjeljak.

Izvještaj, koji se bavio i učincima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju znanstvenici u SAD-u na temelju anketa Instituta Gallup.

Nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila. Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Italija je 33., Kosovo 34., Srbija 45., a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvještaja o sreći, a Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu.

Rusija je za jedno mjesto bolja od BiH i nalazi se na 70. mjestu.

Albanija je na 83. mjestu, iznad Indonezije i Južne Afrike.

Pri dnu skale nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Afganistan i Libanon dvije su najnesretnije zemlje svijeta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Znanstvenici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala “iznimno otporna” uprkos pandemiji covida-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Devnik.ba