Ovo je razlog zbog kojeg se ne bi trebali voziti u automobilu u zimskoj jakni

Istraživanje njemačkog autokluba (ADAC) sugerira da niti odrasli niti djeca ne bi smjeli biti u vozilima u zimskim jaknama.

Vezanje sigurnosnim pojasevima je obaveza, a nema sumnje u to da će spriječiti teže ozljede u prometnim nesrećama. Međutim, ne skinete li zimske jakne u automobilima, gubi se njihova funkcionalnost, a javlja se jedan veliki problem.

ADAC je proveo crash test pri brzini od 16 km/h, što je neka prosječna vrijednost kad na stražnji kraj vozila naleti drugo vozilo. Zbog zimske odjeće sigurnosni pojasevi se pomiču (nisu postavljeni direktno uz tijelo), nisu na optimalnim pozicijama i tako pri niskim brzinama mogu izazvati ozljede. Donji dio pojasa nije fiksiran na područje kukova već malo više i zbog svega toga može doći do ozljede jetre, slezene itd.

Ako ikako možete, izbjegnite vožnju u debelim zimskim jaknama i vežite se sigurnosnim pojasevima.

Vežete li dijete u zimskoj jakni, sigurnosni pojasevi sjedalice neće biti pravilno učvršćeni, odnosno nemoguće ih je zategnuti oko tijela. Vezati dijete u sjedalicama trebala bi biti navika svakog roditelja. Jednostavna radnja koja konzumira nekoliko sekundi vašeg vremena iznimno je važna za sigurnost djeteta.

No, čak i roditelji koji su savjesni i vežu svoju djecu, čak i kad s automobilom odluče prijeći nekoliko stotina metara do najbliže trgovina, vrtića ili škole, nerijetko čine jednu grešku: vežu djecu u sjedalicama u debeloj zimskoj odjeći. Znamo da je ujutro hladno i da ta treba mnogo vremena da se automobil ugrije, ali probajte dijete pokriti dekicom ili iskoristiti neki drugi oblik grijanja. Zašto? Vežete li dijete u debeloj zimskoj jakni, sigurnosni pojasevi sjedalice neće biti pravilno učvršćeni, odnosno nemoguće ih je zategnuti oko tijela.

U slučaju sudara, tijelo djeteta previše će se micati i raste mogućnost od težih ozljeda, a isto tako je moguće i da tijelo djeteta klizne iz jakne i udari u sjedalo ispred njega. Preporuka je da tijekom učvršćivanja svog nasljednika ili nasljednice u sjedalici ne pretjerujete s odjećom, odnosno da pojasevi sjedalice budu što bliže tijelu djeteta.

Također, učvrstite pojaseve, pišu Automobili.hr.

(www.jabuka.tv | Foto: Gong-Galaxy)