Ovo je top 11 namirnica za dug život, prema ekspertima za dugovječnost

Svatko tko želi živjeti dug i zdrav život želi čarobnu formulu za duboku starost. Nažalost, to nije tako lako, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste povećali svoje šanse.

“Ako želite živjeti dulje, poboljšajte ono što jedete i krećite se više”, preporučuje Linda Shiue, dr. med, internistica. Ali znati koju točno hranu jesti za dulji život može biti teško. Shiue kaže da, iako nitko ne mora unositi samo “savršenu hranu”, važno je jesti hranu u što prirodnijem stanju poput cjelovitih žitarica, povrća, voća, ribe, jaja i orašastih plodova. To je najbolji način da zamijenite ultra-prerađenu hranu kao što je hrana koja može mjesecima stajati na policama, a sadrži rafinirane ugljikohidrate i ima visok udio šećera.

Najbolje namirnice za dugovječnost su:

Povrće iz porodice kupusnjača

U kupusnjače spadaju kupus, kelj, raštika, brokula, prokulice, cvjetača. “Povrće poput brokule, kelja, prokulice i kupusa, prepuno je hranjivih tvari i moćno sredstvo koje vam pomaže da živite dulje. To je zato što je bogato fitonutrijentima koji djeluju protiv upale, raka i starenja”, rekao je Mark Hyman, dr. med. spec. obiteljske medicine. “Također su važan izvor magnezija, minerala odgovornog za više od 600 enzimskih reakcija”, rekao je Hyman. Kupusnjače su bogate folatom, vitaminom B koji je kritičan za metilaciju DNK – proces koji uključuje i isključuje naše gene dugovječnosti. “Ne postoji gornja granica koliko povrća iz obitelji kupusnjača možete pojesti, ali dobro je pravilo da njime pokrijete oko tri četvrtine tanjura”, predložio je Hyman, piše miss7zdrava.24sata.hr.

Tamno lisnato zeleno povrće

Tamno lisnato povrće spada u porodicu kupusnjača i mnogi ga stručnjaci za dugovječnost ističu kao osobito važno za dug život. To je zato što je puno vlakana i folata, važnih za zdravlje srca, objasnila je Shiue. Folati također mogu pomoći u smanjenju rizika od polipa debelog crijeva i prevenirati rak dojke, pluća i vrata maternice.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno