Ovo popularno piće u velikoj mjeri šteti zdravlju jetre

Jetra je izuzetno važan organ, a služi za filtriranje štetnih materija iz organizma. Bez jetre ne bismo mogli da živimo i funkcioniramo i zato je jako važno da brinete o njenom zdravlju.

Problemi sa jetrom

Kada netko spomene problem sa jetrom, ili cirozu, vjerovatno pomislite na problem sa alkoholizimom. Međutim, prema novom istraživanju stručnjaka sa Medicinskog fakulteta Boston jedno izuzetno popularno piće, mnogo više će naškoditi ovom važnom organu.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumiranje, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su donijeli stručnjaci sa Bostona, a on je objavljen u časopisu ”Clinical Gastroenterology and Hepatology”. Oni su promatrali učenike starosti od 2002. godine prosječne starosti od 63 i 48 godina. Nešto malo više od polovine bile su žene.

Gazirana pića

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može da prouzroči cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što svakako prouzroči bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može da se spriječi izbacivanjem zaslađenih pića iz ishrane. Učestalim konzumiranjem se smatra sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta tjedno.

Avaz

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno