Pacijentica nakon poroda ostala invalid, doktorica dobila novi posao (a trebala bi u zatvor)

“Poslije dva i po mjeseca od poroda u meni su doktori van Bosne i Hercegovine pronašli dva metra gaze.” Ovako svoju priču za Radio Slobodna Europa počinje tridesetjednogodišnja Svjetlana Đurović koja se porodila prije sedam godina u bolnici u Bijeljini.

Ovaj porod doveo je Svjetlanu, kako kaže, do invaliditeta.

“Zbog te gaze dobila sam sepsu, nemam dio crijeva i živim sa dijarejom. U veljači ove godine liječnici u Srbiji su otkrili da sam sedam godina živjela sa otvorenim grlićem maternice, iako sam se porodila carskim rezom. Bila sam u fazi predkancerogenog stanja”, dodaje Svjetlana.

Svjetlana je tužila doktoricu koja je bila na porodu.

Osnovni sud u Bijeljini je donio prvostupanjsku presudu početkom srpnja 2021. godine u kojoj je doktorica Sanja Stevanović osuđena na uvjetnu kaznu zatvora za nesavjesno liječenje.

U istoj presudi, koju je RSE na uvid dao Osman Mulahalilović, odvjetnik Svjetlane Đurović, na uvjetnu kaznu je osuđena i medicinska sestra koja je asistirala tijekom poroda.

Nakon izrečene prvostupanjske presude, tužbu je uložilo Okružno tužiteljstvo u Bijeljini, kako kaže odvjetnik Mulahalilović, koje nije bilo zadovoljno izrečenom kaznom.

U studenom 2021. godine Okružni sud u Bijeljini je prihvatio žalbu tužiteljstva i preinačio presudu na kaznu zatvora za doktoricu u trajanju od devet mjeseci, dok je za medicinsku sestru izrečena kazna zatvora od šest mjeseci.

Doktorica i medicinska sestra se u presudi terete za krivično djelo “nesavjesno pružanje liječničke pomoći”.

Obje su se žalile na ovu presudu, ali su odbijene, kako ističe odvjetnik Mulahalilović.

Ovaj porod doveo je Svjetlanu, kako kaže, do invaliditeta.

Doktorica Sanja Stevanović nije bila raspoložena komentirati ovaj slučaj. Ovo je prva presuda ove vrste donesena u bh. entitetu Republika Srpska.

U oba bosanskohercegovačka entiteta, prema Krivičnom zakonu, za djelo nesavjesno pružanje liječničke pomoći predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Nakon pokretanja postupka pred Osnovnim sudom u Bijeljini, doktorica Sanja Stevanović je suspendirana u bolnici u kojoj je ranije radila, potvrđeno je za RSE iz bolnice “Sveti Vračevi”, gdje je obavljen porođaj.

“Nakon izricanja presude nije potpisan ugovor o radu, niti je doktorica angažirana u našoj bolnici”, navedeno je u odgovoru za RSE iz ove bijeljinske bolnice.

Doktorica Stevanović je od 24. ožujka ove godine zaposlena u bolnici u Brčko distriktu, udaljenom oko četrdesetak kilometara od Bijeljine. To je objavljeno na službenoj web stranici ove zdravstvene ustanove.