PENTAGON / Curenje dokumenata: Spominje se i Hrvatska, doznajte zbog čega

Dvadesetjednogodišnji pripadnik Nacionalne garde zračnih snaga Jack Douglas Teixeira koji je uhićen u SAD-u pod sumnjom da je objavljivao tajne vojno-obavještajne dokumente izašao je pred suca u Bostonu kako bi se suočio s optužbama da je nezakonito uklonio i zadržao povjerljive dokumente.

Jack Douglas Teixeira iz Sjevernog Dightona u Massachusettsu, kojeg je FBI uhitio u četvrtak, pred sucem se nije očitovao osjeća li se krivim, prenosi HRT.

Na saslušanju, glavna savezna tužiteljica za nacionalnu sigurnost u Bostonu Nadine Pellegrini, rekla je da se Teixeiru pritvori do početka suđenja, dok je saslušanje o pritvoru zakazano za srijedu.

U kaznenoj prijavi Teixeiru se tereti da je nezakonito kopirao i zadržavao obavještajne obrambene dokumente. Za svako kazneno djelo može dobiti do 10 godina zatvora. Također je optužen za još jedno kazneno djelo, prema kojemu je zločin da zaposlenik SAD-a svjesno uklanja povjerljive dokumente na neovlaštenu lokaciju.

FBI agent je rekao da je Teixeira imao pristup visoko povjerljivim sigurnosnim podacima od 2021. godine i da je održavao pristup osjetljivom pretincu drugih visoko povjerljivih programa.

Kako je 21-godišnjak imao pristup obavještajnim podacima?

Sadržajem strogo povjerljivih vojnih dokumenata već se danima bavi cijeli svijet. Svi se sada pitaju kako je moguće da je jedan niskopozicionirani pripadnik vojske imao pristup strogo povjerljivim dokumentima Pentagona.

Podsjetimo, u dokumentima koji su procurili u javnost putem gejmerske mreže Discord, nalaze se, među ostalim, i detaljne obavještajne analize rata u Ukrajini.

Teixeiru je New York Times identificirao kao vođu chat-grupe na Discordu koja je strasno raspravljala o oružju, videoigrama, ali i o Bogu i vjeri.

U američkoj vojsci bio je raspoređen u obavještajno krilo Nacionalne garde zračnih snaga Massachusettsa, odnosno u odjel koji upravlja dronovima koji lete na tzv. ISR-ovima – obavještajno-nadzornim misijama podrške ratnom zrakoplovstvu i timovima za specijalne operacije, posebice u Iraku, Afganistanu i Siriji.

Mnogi se sada pitaju ne samo kako je i zašto osumnjičeni imao pristup obavještajnim podacima nego i kako se 21-godišnjak našao na tako odgovornom i vrlo osjetljivom poslu.

U Pentagonu zasad nemaju komentara.

Svjesni smo novinskih izvješća o potencijalnom osumnjičeniku u istrazi o neovlaštenom otkrivanju dokumenata koji, kako se čini, potječu iz cijele obavještajne zajednice. Budući da je ovo kaznena istraga Ministarstva pravosuđa, bilo bi neprimjereno da ja ili bilo koji drugi dužnosnik Ministarstva obrane komentiramo bilo što u ovom trenutku, rekao je tajnik za tisak Pentagona Patrick Ryder.

Očekivano, Rusi i rat u Ukrajini spominju se u većini tajnih dokumenata koji su iscurili na internet. Među ostalim, novootkriveni povjerljivi obavještajni podaci sugeriraju da su sukobi unutar ruskog političkog i vojnog vrha širi i dublji nego što se pretpostavljalo.

Riječ je o ukupno 27 stranica dokumenata koji potvrđuju koliko su duboko američke špijunske agencije prodrle u gotovo svaki aspekt ruskog obavještajnog aparata i vojne zapovjedne strukture.

Štoviše, američki obavještajci u jednom dokumentu navode da je ruska Federalna sigurnosna služba FSB “optužila” ministarstvo obrane za prikrivanje ruskih žrtava u Ukrajini. Ni to u Pentagonu nisu htjeli potvrditi, ali ni demantirati.

Zajedno s međuagencijskom i obavještajnom zajednicom nastavljamo istragu kako bismo bolje razumjeli opseg i utjecaj curenja podataka. Stoga smo vrlo ograničeni i ne možemo ništa reći o bilo kojem spomenutom dokumentu, istaknuo je Ryder.

U dokumentima se spominje i Hrvatska.

Dio dokumenata zadire i u povjerljive informacije većine američkih NATO-saveznika. Osim već spomenutih Britanaca, Nizozemaca i Latvijaca koji, prema spisima, imaju vojne postrojbe raspoređene u Ukrajini, spominje se i da Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovinu tenkova koji se isporučuju Kijevu te da Mađarska preko svog zračnog prostora propušta većinu doniranog oružja.

Spominje se i Hrvatska. Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da donirane hrvatske helikoptere u Ukrajinu prevezu preko mađarskog zračnog prostora.

Povjerljivi dokumenti koji su predmet istrage objavljeni su na društvenoj platformi u ožujku, a možda i prije, ali za njih se saznalo tek kada je prošli tjedan o tome pisao New York Times.

Vjeruje se da je to najozbiljniji sigurnosni propust otkako je više od 700.000 dokumenata, video snimki i diplomatskih objavljeno 2010. na WikiLeaksu.

Američki dužnosnici još procjenjuju razmjere štete od curenja dokumenata, među kojima su bili dokumenti o slabostima ukrajinske vojske i informacije o saveznicima uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je u četvrtak da je Teixeira uhićen u vezi “istrage o nedopuštenom uklanjanju, zadržavanju i prenošenju povjerljivih informacija o nacionalnoj obrani.”

Za to mu prijeti do 10 godina zatvora. Mogao bi dobiti i više ovisno o tome za što će biti optužen.

U slučaju WikiLeaksa, zviždačica Chelsea Manning osuđena je na 35 godina zatvora. Demokratski predsjednik Barack Obama smanjio joj je kaznu na sedam godina. SAD se još bori za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Londona u vezi curenja informacija 2010. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)