Pljačkaš tužio Hrvatsku zbog svinjetine u zatvorskoj kantini: ‘Ja sam musliman’

Točno na dan kada ga je zagrebačka policija ponovno uhitila, ovaj put zbog pljačke antikvarnice u Praškoj, iz koje je s još dvojicom pomagača odnio bisere, briljante i nakit u vrijednosti više od milijun kuna, Habilj A. (38) dobio je presudu u kojoj je tužio državu zbog povreda brojnih prava tijekom njegova boravka u zatvoru, uključujući povredu prava na vjeroispovijest.

Naime, Habilj A. je 2015. tužio Hrvatsku tvrdeći da su mu tijekom boravka u zatvorima od 2012. do 2015. među ostalim uskraćivali pravo na hranu bez svinjetine, zbog čega je u kantini morao svojim novcem kupovati zamjensku hranu.

Osim toga, tužio je državu i zbog drugih uvjeta u zatvoru, poput skučenoga prostora, neadekvatne zdravstvene zaštite, nehigijenskih uvjeta i slično, zatraživši od države isplatu 263.000 kuna naknade.

Sud mu je dosudio samo 10.000 kuna, odbacivši veći dio njegovih tužbenih navoda, pa tako i one zbog povrede slobode vjeroispovijesti.

“Zbog posluživanja obroka pripremljenih od svinjskog mesa ili u svinjskoj masti, bio sam prisiljen hraniti se u zatvorskoj kantini, što je financijski iscrpljivalo mene i moju obitelj. Kao musliman, ne jedem svinjsko meso, ne pijem, ne drogiram se i redovito idem u džamiju tri puta tjedno, a u zatvoru nisam imao osiguranu molitvu”, naveo je Habilj A., priloživši uz tužbu i račune iz zatvorske kantine.

Premda je utvrđeno da se Habilj A. doista više puta žalio upravi zatvora zbog hrane, bilo mu je ponuđeno, jer Remetinec nema mesne obroke bez svinjske masti, da prijeđe na vegetarijansku prehranu, što je on odbio jer nije vegetarijanac.

Upravo je prema računima iz kantine vidljivo je da je osim svježega voća i povrća, kupovao cigarete, kavu, duhan, sladoled, žvakaće, Coca-Colu, Jamnicu te je sud zaključio da je riječ o proizvodima koji su iznad standarda zatvoreničke prehrane pa stoga nije bio zakinut za kvalitetne obroke.

Odštetu je dobio jedino zbog sanitarnoga čvora, koji je sud ocijenio nehigijenskim. Zanimljivo je također da je Habilj A., premda je naveo da se ne drogira, prije godinu dana uhićen s jointom i dva grama kokaina. Tom je prilikom, rekao je u svoju obranu, slavio rođenje prijateljeva djeteta, prenosi Jutarnji list.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno