Pogledajte avion koji će uskoro zavladati nebom

Široki trup zrakoplova koji se stapa s krilima aviona mogao bi promijeniti budućnost letenja.

Riječ je o novom tipu zrakoplova američkog startupa JetZero iz Kalifornije koji se testira u komercijalne putničke svrhe, za prijevoz tereta, ali i vojne potrebe.

Poseban oblik zrakoplova ne samo da bi omogućio dodatan prostor za putnike i količinu tereta koje se može prevesti na jednom letu već bi i novi model trebao smanjiti potrošnju goriva za 50 posto.

Plosnati trup letjelice JetZero, koji je razvijen u suradnji s američkom svemirskom agencijom NASA-om, glatko prelazi u par širokih krila te bez jasne linije razdvajanja između ta dva dijela kao što je slučaj kod većine današnjih zrakoplova cjevastog oblika, piše punkufer.hr.

Ovaj dizajn je aerodinamički stabilan, pa letjelici JetZero nije potrebno krilo na repu.

Povrh svega, široki trup zrakoplova može pridonijeti većem uzgonu od tipičnog aviona. Ove promjene doprinose smanjenju otpora i težine same letjelice, a samim time iziskuje manje motore te donosi značajne novčane uštede za sve uključene.

Proizvođači zrakoplova Airbus i Boeing izradili su svoje prototipove zrakoplova kod kojih se trup letjelice stapa s krilima, ali nitko još uvijek nije stavio taj tip aviona u redovnu upotrebu.

JetZero snažno vjeruje da će njihovi avioni biti u službenoj upotrebi najkasnije do 2030. godine.