Policija se oglasila o svom uhićenom šefu. Opisali kako je pomagao lokalnom moćniku

POLICIJA je u suradnji s USKOK-om uhitila jednog od svojih načelnika, šefa Policijske postaje Sisak Marijana Detelića. Detelić je priveden tijekom jučerašnjeg dana te su kod njega provedene pretrage doma temeljem naloga suca istrage nadležnog suda. Prema prvim informacijama, tereti ga se za kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, Jutarnji piše da je načelnik PP-a Sisak osumnjičen da je pokušao “pomoći” jednom lokalnom moćniku tako što je utjecao na podređenog policijskog službenika koji je provodio kriminalističko istraživanje protiv te osobe. MUP o ovome nije izvijestio sve do 13:30, satima nakon što je vijest objavljenja u svim medijima. U nastavku prenosimo njihovo priopćenje:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad policijskim službenikom Policijske uprave sisačko-moslavačke zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanje utjecajem.

Tražio od podređenog da obriše inkriminirajuće poruke
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni policijski službenik, koristeći svoj položaj nadređenosti prema policijskom službeniku za obradu kriminaliteta, a koji je provodio kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela pomaganje u pronevjeri, od njega zatražio da vrati mobilni uređaj osumnjičenoj osobi koji je oduzet tijekom obavljanje pretrage doma i drugih prostorija, bez da se taj mobitel prethodno pretraži.

Nakon što je policijski službenik za obradu kriminaliteta to odbio učiniti osumnjičeni policijski službenik, ponovo koristeći svoj položaj nadređenog, od njega je zatražio da prije pretrage uređaja u mobilnoj aplikaciji za komunikaciju obriše svu komunikaciju između osumnjičenog za kazneno djelo pomaganje u pronevjeri i njega, a što je policijski službenik za obradu kriminaliteta odbio učiniti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni policijski službenik je predan pritvorskom nadzorniku te je protiv njega PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Osumnjičeni policijski službenik je odlukom načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke udaljen iz službe, te protiv njega slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka”, objavila je policija.

Oglasio se i Uskok
O slučaju se oglasio i Uskok.

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, 7. listopada 2022. u Sisku, kao načelnik Policijske postaje Sisak, nakon što je tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja prilikom pretraga doma i drugih prostorija koje koristi jedan osumnjičenik pronađen i oduzet mobitel, koristeći autoritet svog položaja načelnika Policijske postaje i nadređenosti prema policijskom službeniku koji je provodio istraživanje, od njega zatražio da taj mobitel vrati osumnjičeniku bez da ga prethodno pretraži.

Kad je policijski službenik to odbio, zatražio je od njega da prije ishođenja naloga za pretragu mobitela i prije provođenja pretrage iz internetske aplikacije za dopisivanje pobriše svu njegovu komunikaciju s osumnjičenikom, što je policijski službenik također odbio učiniti.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika”.

Index.hr