Policija TŽ raskrinkala sutkinje u Gradačcu: Prihvatili 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, odbili samo zaštititi Nizamu!

Uprava policije MUP-a TŽ oglasila se danas o dešavanjima u Gradačcu, prije svega o navodima Općinskog suda u tom gradu zbog čega nisu svirepo ubijenoj Nizami Hećimović određene mjere zaštite od nasilnika Nermina Sulejmanovića.

Kada se priopćenje bolje pogleda i iščita, dođe se do frapantnog podatka, a to je da je Općinski sud u Gradačcu prihvatio sve ranije zaštitne mjere, samo je odbio onu koju je tražila policija za teško pretučenu Nizamu, koju je nedugo zatim likvidirao nevjenčani suprug, prenosi Avaz.

– Da je neosnovana ovako donesena odluka suda, ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 01.01.2023. do 31.07.2023.godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u obitelji, Općinskom sudu u Gradačcu podnijela ukupno pet zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet lica, koji su od Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene – naveli su iz Uprave policije MUP-a TŽ.

Također, kako se navodi, analizom navedenih zahtjeva utvrđeno je da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza.

– Što znači da su Sudu uz zahjteve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u obitelji ili prijetnja tim radnjama dostavljene službene zabilješke policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svjedoka ili drugih dokaza – naveli su iz Uprave policije MUP-a TŽ.

No, ovo sutkinjama nije bilo dovoljno da zaštite Nizamu. Umjesto da prihvate grešku, sutkinja Lejla Numanović prijavila je policiju, dok je predsjednica Suda Slobodanka Kojić, tvrdila da nisu imali dokaze.

Dnevnik.ba