Poljoprivrednici testirali sjetvu dronom: Dva hektara za dvije minute

Tri njemačka poljoprivrednika su testirala sjetvu pomoću drona, izvještava Agrarheute. Mnogo je predrasuda koje prate novu tehnologiju i još uvijek vlada nepovjerenje. Kod većine vlada strah da ovakva sjetva daje neravnomjernu distribuciju sjemena na sjetvenoj površini, nema dobrog kontakta sa zemljištem, očekuju previsoke troškove, piše Agroklub.

Što možemo očekivati?

U ovom testu su korištena sjemena raznih vrsta kao pokrovna mješavina: perzijska i bijela djetelina, suncokret, poljski grašak, grahorica lan, facelija, sirak i druge. Radi se o sjemenima koja se mogu lako distribuirati iz zraka.

Sjetva dronom je obavljena za usijavanje sjemena u pšenicu prije žetve, a poslije žetve slama je ravnomjerno rasturena. U ovom slučaju slama djeluje kao malč, osigurava bolji kontakt sjemena za zemljištem i čuva vlagu. To omogućava brže i ravnomjernije nicanje.

Suvremene tehnologije daju brzinu

Na mobilnom telefonu su označili polja i unijeli navigacijske podatke u dron koji je tako znao kuda treba da leti. Cijena za sjetvu jednog hektara sa PDV-om je 35 eura. Sjetva dronom se pokazala jeftinijom za pokrovne usjeve.

Prednost ovakve sjetve je velika ušteda vremena. Sjetva 2 ha je završena u roku od 2 minuta. Obrada zemljišta se smanjuje na minimum. Veliki je doprinos u borbi protiv suše i erozije.

Jedina mana koja se pokazala tijekom rada je mali kapacitet baterije. Punjenje se obavljalo poslije svakog hektara pomoću generatora na rubu polja.

Večernji.ba