Posoli kavu i bit će ukusnija!

Puno je načina na koje pijemo kavu i oni ovise o našem osobnom izboru, ukusu, trenutačnom raspoloženju, dobu dana…

Dodajemo joj razne dodatke – vrhnje, šlag, mlijeko, šećer, med, umjetne zaslađivače, alkohol… no moramo priznati još nismo čuli da netko svoju kavu – soli?!

A ti, što misliš o tome?

Kako tvrde znanstvenici, dodavanje malo soli u kavu poboljšat će njezin okus, odnosno smanjiti gorčinu. Gorčina je okus koji volimo osjetiti primjerice u grejpu, radiču, samoniklom bilju…, no u kavi definitivno nije dobrodošao.

Ona se u kavi obično smatra nedostatkom, te se nastoji izbjeći tijekom procesa proizvodnje i čuvanja.

Gorčinu u kavi pokušavamo ublažiti i mlijekom, šećerom, vrhnjem, medom…, no stručnjaci preporučuju kako je sol zapravo najbolje rješenje.

Među onima koji su se priklonili ovom trendu je i slavni američki TV voditelj Alton Brown, kod nas najpoznatiji po showu ‘Iron Chef’, i stručnjak za finu hranu.

“Sol ne samo da smanjuje gorčinu kave, nego i uklanja okus ustajale vode. Na svakih šest žlica kave dodajem po četvrtinu žličice soli. To je količina koju se neće osjetiti u okusu, ali ćete postići željeni efekt. Jer sol, što je i znanstveno dokazano, puno bolje neutralizira gorčinu od šećera”, poručuje Alton Brown.

Jedino na što moraš pripaziti ako se odlučiš posoliti svoju kavu jest da ne pretjeraš s ukupnom količinom soli koju konzumiraš kroz dan jer svi znamo kako prevelika konzumacija soli može loše utjecati na naše zdravlje.

Vodi se rasprava i o tome kada dodati sol u kavu. Neki je dodaju u već skuhanu kavu, a neki prstohvat soli stave u mljevenu kavu prije kuhanja. Kako god, izbor je na tebi…

No svakako isprobaj, jer kava se odlično sljubljuje s brojnim slanim jelima te postoji niz recepata za slana jela u koja se dodaje kava. Pa zašto ona ovaj savjet ne bi funkcionirao?

Bljesak.info