Prasići jeftiniji čak za 50 posto nego prije dva mjeseca

Jedan od razloga što su cijene prasadi niže je i to što je pala kupovna moć građana

Nakon što su prošle sezone za vrijeme blagdana pale cijene prasića, i to za čak 50 posto, tako sada kilogram prasetine žive vage košta oko šest KM.

Prema riječima sugovornika Nezavisnih novina, velika je vjerojatnost da će se takve cijene održati tijekom cijelog ljeta.

Jedan od razloga što su cijene prasadi niže je i to što je pala kupovna moć građana, smatra predsjednik Udruženja farmera RS Draško Banjac.

“Prasići su sada od šest do sedam KM. Nema kupovne moći, nastao je post, a znamo da je u nekom periodu cijena prasića išla i do 12 KM, dok je sada 50 posto niža cijena u odnosu na period oko Nove godine i pred 1. svibanj. No i tada su krijumčari uzimali od nas po šest KM, ali su prodavali po dvostruko većoj cijeni”, pojašnjava Banjac.

Kako naglašava, ipak uvozna cijena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas.

“Skup je život. Ove godine nema povrća, rod je prepolovljen, sve je podbacilo, a za svojih 60 godina ne pamtim da nema ni luka u bašti. Žao mi je naroda s malim primanjima i umirovljenika, jer će teško preživjeti”, naglasio je Banjac.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS ističe kako cijenu diktira i kvaliteta mesa, odnosno jesu li svinje, tj. prasad za tov ili klanje.

“Što se tiče tovnih svinja, njihove cijene se kreću po 4,5 KM, a cijena tovljenika je u blagom porastu, dok je cijena prasadi donekle u padu. Smanjena je tražnja domaće prasadi za ubacivanje u tov, i to je nešto što je utjecalo na slabiju potražnju. Pravilo kaže, jeftino žito, skupe svinje, pa vidjet ćemo hoće li se taj trend nastaviti”, naglasio je Maljčić.

On ipak očekuje da će u idućem vremenu biti blagi rast cijena te je, kako navodi, moguće da će se cijena prasadi kretati od sedam do osam KM, a tovljenika od 4,5 do pet KM.

“Sve to ovisi od tržišta Europske unije, međutim, vidimo da se tamo smanjuje proizvodnja i da raste cijena polutke, što nam govori da će i kod nas doći do laganog poskupljenja tovnih svinja”, kazao je Maljčić.

I Lazo Šešić, direktor “Mesnica kod Laze” iz Banja Luke, potvrđuje kako je je pala cijena prasića.

“Cijene se smanjuju jer nije sezona prasića, odnosno prošli su blagdani. Inače, pale su cijene prasadi i janjadi, pa su sada oko sedam KM, a ako su teži od 30 kg, tada se mogu kupiti i za 6,5 KM. Junad su sada 6,2-6,5 KM, a telad žive vage su 12 do 13 KM”, rekao je Šešić.

Podsjetimo, u travnju su cijene prasića išle do 10, pa i do 12 KM po kilogramu, a tako visoku cijenu su, prema riječima poljoprivrednika, diktirali preprodavci.

Večernji.ba