Pravomoćna presuda: Sebija je kriva za mobing

Županijski sud u Sarajevu donio je prvu pravomoćnu presudu po kojoj je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kriva za mobing. Raport je u posjedu presude, a kako se navodi KCUS će imati i financijske štete zbog svega. Izvršen mobing “Utvrđeno je da je tuženi izvršio mobing nad tužiteljem tako što je poduzimanjem radnji nefizičkog uznemiravanja na njegovom radnom mjestu i to dodjelom ponižavajućih poslova bez uvjeta rada, dodjelom poslova koje ne odgovaraju stručnoj spremi tužitelja i radnom iskustvu, uskraćivanjem osnovnih sredstava za rad i radnog prostora, te provođenjem sindroma praznog stola u periodu od lipnja 2016. godine do 15. studenog 2016. godine ugrozio psihičko stanje tužitelja i doveo do degradacije radnih uvjeta i radno-profesionalnog statusa tužitelja, pa se nalaže tuženom da prestane sa mobingom i omogući tužitelju korištenja zakonskog prava na jednako postupanje u radu i u vezi sa radom i naknadi tužitelju nematerijalnu štetu zbog pretrpljenih duševnih bolova uzrokovanih mobingom u iznosu od 1.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom te isplati tužitelju troškove parničkog postupka u iznosu od 3.644,96 KM, a sve u roku od 15 dana”, navodi se u presudi.

Naime, najveću zdravstvenu instituciju u BiH tužio je Sanjin Draganović koji je prvo mobingovan, a onda je dobio i otkaz. Što se događalo? “U cijeloj presudi važno je da je dokazan mobing. To je teško dokazati. Stvari koje su prve dovele do mobinga to je kad se menadžment promijenio. Prvo nam je ukinut je radni prostor (Institut za klinička ispitivanja), pa smo poslani da čistimo skladište i slažemo arhive, da nosimo neki teški namještaj. Kada nema toga, sjediš u čekaonici. Doslovno. Samim tim kada su ukinuli organizacijsku jedinicu, ostao sam bez rukovoditelja.

Idem na posao i nemam nikoga, nemam šefa, nemam radno mjesto, nemam ništa”, priča Draganović. Kaže da je sve trajalo deset mjeseci. “Ja sam sve zapisivao šta se meni događalo i protokolirao i molio da se riješi moj status. Mobing je teško dokazati. Moje psihičko stanje je bilo narušeno, jer godinu dana ne znam ni što sam ni šta radim ni zašto mi se to događa. A oni te maltretiraju, šalju ti poruku da ideš sam.

Uopće ne znam šta je razlog svemu tome”, naveo je on. Smanjenje koeficijenta Tad predaje tužbu, a već 2017. godine dobiva neki ugovor. “Ali, smanjuju mi koeficijent. I toj novoj službi nisam imao ni radni sto niti stolicu”, navodi on. Međutim kada stiže prvostupanjska presuda u kojoj KCUS gubi, Dragović dobiva otkaz. “Tri dana nakon presude – otkaz. A kad dobiješ otkaz, to ti je kraj. Ti više ne znaš što ćeš sa sobom. Od sekiracije mi umire bolesni otac.

Ja sam bio skršen čovjek”, priča Dragović. Kaže da ni sad ne vjeruje da će KCUS ispoštovati presudu koju je donio Županijski sud iako je ona pravomoćna, pa apelira na Vladu FBiH da što prije smijeni direktoricu Sebiju Izetbegović.

Bljesak.info