Predstavljena monografija o vakufima u Livnu

Promocija monografije “Vakufi na području MIZ Livno” održana je u Livnu u okviru manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”, koju organizira Vakufska direkcija, saopćila je agencija MINA.

Suorganizatori promocije su Muftijstvo mostarsko i Medžlis islamske zajednice (MIZ) Livno, a održana je u sali “Preporoda” u Livnu.

Hafiz Elvir Duranović, naučni suradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, u znaku jasnijeg razumijevanja tematskog okvira ove monografije, osvrnuo se na odnos prema vakufu nakon odlaska Osmanlija, kada je i zaživjela institucija vakufa u Bosni i Hercegovini.

– Značajno je razumijevati uticaj različitih okolnosti na vakufsku imovinu i načine na koje je ona dijelila sve ono što možemo nazivati sudbinom Bošnjaka – rekao je Duranović.

Dževad-ef. Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta islamske zajednice i nekadašnji glavni imam ovog medžlisa, podijelio je s nazočnima detalje koji se odnose za proces povratka i obnove vakufa na ovom području.

– Ovo djelo je važno kao što je važan i svaki vakuf na području ovog medžlisa. Naši dobri prethodnici su ih ostavili u amanet nama da bismo ih koristili, ali i da bismo ulagali sebe i svoj imetak u njihovo održavanje i korištenje – kazao je.

Kako je pojasnio Hadžić, priprema i objavljivanje monografije jedan je od ciljeva koje je postavio dok je obnašao dužnost glavnog imama MIZ Livno.

– Kao ciljeve sam postavio proces obnove svih vakufskih objekata, potom paralelno sa obnovom džamija, obnoviti i džemat sa akcentom na mlade i djecu te izraditi monografiju o vakufima, gdje bismo objedinili sve postojeće vakufe i one koje su oduzimali ili su nestajali – prisjetio se efendija Hadžić.

Promociji su nazočili i autori monografije mr. Elmedin Avdibašić i mr. Dženan Rahmanović.

Predstavljajući sam proces pripreme podataka i pisanja, Rahmanović je kazao da je ovaj autorski projekat nosio specifične izazove te da je posebno zadovoljstvo svjedočiti njegovom predstavljanju javnosti.

– Monografija sadrži podatke o vakufskim nekretninama na području Livna. Brojne su specifičnosti ovog područja. Jedna od njih je činjenica da je Livno kao grad ostao upamćen kao drugi u Bosni i Hercegovini po broju potkupolnih džamija, odmah nakon Sarajeva – kazao je Rahmanović.

Govoreći o sadržaju ovog djela, autor Avdibašić ga je opisao kao bliskog čitateljima u širem društvenom smislu.

– Knjiga govori o vakufima i vakifima, ljudima koji su generacijama bdjeli, radili i rade na unapređenju vakufa. Namjera nam je bila predstaviti vakufe na način koji će biti blizak svim čitateljima, od vjerskih, službenika, preko mutevelija i džematlija, do svih drugih koji vole vakufe i smatraju da imaju konkretne prijedloge za njihovo unapređenje – Avdibašićeve su riječi.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid-ef. Zajimović je rekao da je predstavljeno djelo već peta monografija o vakufima u Bosni i Hercegovini.

– Namjera Vakufske direkcije je da za svaki grad uradimo monografiju koja će svjedočiti o ljudima, njihovom imetku i uvakufljenjima zahvaljujući kojima su nastajali i gradovi. Težak je to i zahtjevan posao koji je počela ova generacija entuzijasta, a vjerujem da će je naredne generacije nastaviti i dovršavati – kazao je.

Monografija “Vakufi na području MIZ Livno” je prva publikacija o ovoj tematici i doprinos kolektivnom pamćenju i točnim povijesnim činjenicama. (Avaz)