Predstavljena tehnologija za elektroničko glasovanje na izborima u BiH

U Sarajevu je u četvrtak počela dvodnevna postizborna konferencija “Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije”, a nazočni su, između ostalog, imali priliku vidjeti novu tehnologiju i model suvremenog elektronskog glasovanja koju javnost u BiH već duži niz godina očekuje.

Na konferenciji su novinari imali priliku vidjeti kako to u praksi funkcionira, te su se uvjerili u brojne benefite ove tehnologije koja bi značajno poboljšala uvjete i kvalitetu provođenja izbora u BiH.

Elektronski način glasovnja pruža brojne prednosti kao što su brže prebrojavanje glasova, smanjenje mogućnosti grešaka, ali i poboljšanje ukupne efikasnosti izbornog procesa.

Svakako da to zahtijeva pažljivo planiranje i sigurnosne mjere kako bi se osigurala vjerodostojnost i transparentnost izbornog procesa, ali ukoliko je zajednički cilj poboljšanje izbornog ciklusa, jasno je da je to buduća neminovnost, piše Klix.ba.

Skener gdje se ubacuje glasački listič na kojem se provjerava da li je pravilno glasano

Uvođenje elektronskog glasanja zahtijeva tehničku infrastrukturu, obuku osoblja, ali i edukaciju birača.

Ipak, paket za zaštitu integriteta izbora kojim će se omogućiti tehničke izmjene Izbornog zakona i provođenja elektronskog glasanja ovisi od političke volje, ili na kraju od potencijalne odluke visokog predstavnika koji ima mogućnost mjenjati izborne zakone i načine glasovanja.

Opće je poznato da su izborne nepravilnosti toliko rasprostranjene da je nametanje elektronskog glasovanja i uvođenje skenera na biralištima nužda bez koje neće biti ispoštovana demokratska volja građana.

Tim povodom novinari Klixa razgovarali su s Ernesom Jusovićem, vršiteljem dužnosti izvršnog direktora u Tajništvu Udruge izbornih dužnosnika BiH.

Udruga u kojoj Jusović radi je nevladina organizacija koja je nastala 1999. godine i do danas njezina osnovna jedinica je svakako bavljenje projektima vezanim za izbore, ali kako su godine odmicale, udruga se počela baviti drugim projektima kao što su edukacija mladih u srednjim školama, projekti mladi za mlade, prvi put glasuješ itd.

Jusović je istaknuo da ovaj model elektronskog glasanja mlađim ljudima izgleda poprilično jednostavno, ali da će ipak trebati vremena za prilagođavanje.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će uskoro napraviti jedan ‘pilot’ projekt s određenim firmama u nekoliko općina, te će biti preko 100 biračkih odbora uključeno u projekt da se upravo vidi kako reagiraju ljudi. U principu taj bi proces išao postupno, kazao je za Klix.ba.

Navodi da bi to najvjerojatnije išlo sličnim putem kao što je bilo u Albaniji, gdje su na nekoliko stotina biračkih mjesta testirali ovaj sustav.

Oni su samo imali tu elektronsku opremu, skenere, čak i strojeve koji šalju izravno i oni su u principu isprobali rad li to onako kako su oni to zamislili. Da se razumijemo, svugdje ima problema, stroj može zakazati, nestane struje, ali najvažnija stvar je da se izbjegne to duplo glasovanje, ali i ostale nepravilnosti, poručio je.

Naglašava da je to krucijalna stvar jer kad se pogrešno glasuje, uređaj signalizira pogrešno glasovanje i automatski javlja nadležnima da nije uredu.

Poručuje da kompletna promjena nije moguća bez političke volje.

Jasno je svima da ovo prvo mora proći u Parlamentu BiH. Ima li tu volje, ima li želje da se to uradi, to je sada neka druga priča, ističe za Klix.

Na pitanje kada bi mogla biti biti pokrenuta procedura za usvajanje ovog načina glasovanja, Jusović na kraju navodi da su oni čak prije devet godina radili jednu sličnu incijativu.

Tada je došlo pet firmi i prezentiralo je svoju opremu. Prije devet godina mi smo Parlamentu BiH pokazali što se može uraditi. Mi imamo domaće kompanije koje se sve više zanimaju za to i gdje bi se one mogle uključiti u to. Nažalost, ne možemo se nigdje pomjeriti dok Parlament BiH ne donese zaključke. To vjerujete ne zna niti SIP, ni Udruga izbornih dužnosnika, zaključio je Jusović.

Ovu predstavljenu opremu, napravila je kompanija Smartmatic koja pomaže izbornim povjerenstvima u više od 30 zemalja da moderniziraju svoje izbore.

Koristeći tehnologiju dizajniranu i razvijenu od strane Smartmatica, ova izborna povjerenstva su zabilježila više od 6,5 milijardi glasova bez ikakvih sigurnosnih propusta.