Preminule unutar 24 sata: Dvije žene i djevojčica umrle su od misterioznog virusa

Oboljeli u početku imaju visoku temperaturu, grlobolju, bolove u mišićima, trbuhu i glavobolju te proljev. U teškim slučajevima dolazi i do obilnog krvarenja i napada na središnji živčani sustav.

Najmanje tri osobe preminule su od nepoznatog virusa koji izaziva strah i užas u Africi. Umrle su unutar 24 sata od prvih simptoma bolesti.

Simptomi su uvijek bili isti: krvarenje iz nosa, bolovi u trbuhu, glavobolje, povraćanje i visoka temperatura. Liječnici u afričkom Burundiju još ne znaju točno o kojoj je bolesti riječ!

Simptomi bolesti slični su onima kod virusa ebole i marburga, piše Fenix-magazin.

– Užasno je, ne znamo o čemu je riječ i oni koji su zaraženi virusom, samo čekaju smrt, rekla je medicinska sestra iz provincije Muyinga za SOS Media Burundi.

Medicinska sestra radi u zdravstvenom centru Migwa, gdje su dvije žene umrle od nepoznate bolesti.

poster
Treći slučaj zabilježen je u općini Giteranyi, prenosi portal SOS Media Burundi. U Giteranyju je u četvrtak (30. ožujka) preminula učenica osnovne škole.

Virus Marburg izbio je u središnjoj Africi krajem ožujka. Do 31. ožujka u Tanzaniji je zaraženo ukupno osam ljudi, prenosi Deutschlandfunk. Postoji opasnost da se epidemija proširi na Burundi. U pograničnom području već je na snazi ​​stroga karantena.

Marburški virus se u početku prenosi sa životinja na ljude. Bolest je vrlo zarazna među ljudima putem kontakta s tjelesnim tekućinama. Oboljeli u početku imaju visoku temperaturu, grlobolju, bolove u mišićima, trbuhu i glavobolju te proljev. U teškim slučajevima dolazi i do obilnog krvarenja i napada na središnji živčani sustav.

Virus je nazvan Marburg jer su se zaposlenici laboratorija u gradu Marburg u njemačkom Hessenu zarazili nepoznatim virusom na testiranjima koje su proveli na majmunima 1967. godine. Imali su simptome kakve su imali i nedavno oboljeli u Africi.

No, prema sadašnjim informacijama, smrt od krvarenja iz nosa u Burundiju posljedica je još jedne, nove bolesti.

Virus u Africi izaziva veliku neizvjesnost

U petak ujutro (31. ožujka) stručnjaci Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo u Africi su uzeli prve uzorke virusa. Međutim, vlada je objavila da se rezultati još čekaju. Moguće je da se radi o novoj vrsti zoonoze. Lokalni mediji govore o panici u regiji.

SOS Media Burundi piše kako je stanovništvo zabrinuto jer do sada nisu objavljene prave strategije za prevenciju bolesti.

Britansko ministarstvo zdravstva prati situaciju u središnjoj Africi

Britansko ministarstvo zdravstva sada pomno prati situaciju u središnjoj Africi, javlja Daily Mail.

Aktualni smrtni slučajevi podsjećaju na slučajeve iz prošlog srpnja u Tanzaniji. Tada je petero ljudi umrlo od misteriozne bolesti. I oni su imali krvarenje iz nosa.

Večernji.ba