Preminuo najstariji čovjek na svijetu, za par dana bi proslavio 128. rođendan

‘Najstariji čovjek na svijetu’ koji je ‘volio malo popiti’ preminuo je u Brazilu u dobi od 127 godina. Jose Paulino Gomes umro je u petak u svom domu u ruralnom Corrego do Cafeu na zapadu zemlje – samo nekoliko dana prije svog 128. rođendana, javlja Net.hr. Jose je rođen 4. kolovoza 1895., prema njegovu vjenčanom listu iz 1917. Willyan Jose Rodrigues de Souza, koji je pravni savjetnik u matičnom uredu u obližnjoj Pedra Boniti, rekao je: ‘Prema zapisu, oženio se s 22 godine.

Pretpostavlja se da je doista rođen prije 1900. Muškarci su se rijetko ženili sa 17 godina.’ Trenutna rekorderka, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, je Španjolka Maria Branyas Morera koja ima 115 godina. Joseova unuka Eliane Ferreira rekla je lokalnim medijima: ‘Ovdje na selu ljudi se obično registriraju kad su stariji. Ima nekoliko slučajeva s neispravnom dokumentacijom. Ali njegova dokumentacija pokazala je da je bio mlađi nego što je zapravo bio.

U blizini je jedna gospođa koja ima 98 godina. Kaže da ga je poznavala dok je bio dječak. Tada smo htjeli potvrditi njegovu dob i potražili smo informacije u matičnom uredu da saznamo kad je točno rođen. Definitivno je imao više od 100 godina, najmanje 110. Sada moramo znati kako će to biti zabilježeno na smrtovnici.’ Jose, koji je radio kao krotitelj životinja, bio je udovac. Iza sebe je ostavio sedmero djece, 25 unučadi, 42 praunučadi i 11 prapraunučadi, prenosi Hina.

Eliane je rekla: ‘Bio je vrlo jednostavan, vrlo skroman. Njegova posebnost bila je u tome što nije volio ništa industrijalizirano, samo stvari sa sela, prirodne. Uzgajao je kokoši, svinje… sva je njegova hrana bila odavde, morala se uzgajati ovdje. I uvijek je volio malo popiti.’ Druga unuka, Fabiola Oliveira, rekla je lokalnim medijima: “Prije četiri godine prestao je jahati konje. Oko mjesec dana bio je u krevetu. Ostavit će iza sebe mnoge priče i uspomene za sve nas.”

Prema njegovoj obitelji, uzrok Joseove smrti bilo je zatajenje više organa, vjerojatno zbog njegove starosti. U subotu je pokopan na groblju Corrego dos Fialhos u Pedra Boniti.

Bljesak.info