PRIJETI MU KAZNA Vozač iz BiH pronašao torbicu i uzeo novac, a sad je dobio optužnicu

Muškarac M. P. optužen je da je zadržao pronađenu torbu s novcem.

Protiv njega je optužnicu podiglo Tužiteljstvo Brčko, a terete ga da je 4. studenoga prošle godine pronašao torbu s oko 3.500 maraka koju je izgubio R. M.

Naime, R. M. je na parkingu benzinske crpke koja se nalazi u Brezovu Polju u Brčkom na gepeku škode ostavio svoju torbicu u kojoj su se nalazili njegovi osobni dokumenti, mobilni telefon, te novac raznih valuta.

Kako se navodi u optužnici, nakon što je sjeo u vozilo da ga malo provoza, prilikom izlaska vozilom na magistralni put Brčko – Bijeljina torbica je pala na magistralni put.

Zatim je teretnim vozilom naišao optuženi, koji je išao iz pravca Bijeljine prema Brčkom.

On je ugledao torbicu pa je zaustavio vozilo i uzeo je pa nastavio put u pravcu Brčkog.

“Nakon što je otvorio i pregledao torbicu te uočio njen sadržaj, a bio je svjestan da novac koji se nalazi u torbici ne pripada njemu, već osobi koja je vlasnik torbice koju je on našao i da on nema pravo taj novac zadržati za sebe. Ipak je to učinio u namjeri da tako sebi pribavi protupravnu imovinsku korist”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je preostali sadržaj zajedno s torbicom bacio iz vozila. “Dakle, tuđu pokretninu koju je našao protupravno je zadržao s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, čime je počinio kazneno djelo utaja, navodi se u optužnici.

Inače, za spomenuto djelo prijeti mu novčana ili kazna zatvora do godinu dana.

Hercegovina.info