Prijetnje zbog izgradnje HNK u Mostaru, Kordić traži spuštanje tenzija

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić pozvao je na spuštanje napetosti te osudio prijetnje koje su uputili predstavnici lokalne Islamske zajednice da neće mirno promatrati nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta u središtu grada, piše portal Večernjeg lista BiH. Na mjestu gdje su nedavno nastavljeni građevinski radovi izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar drugi put ovoga tjedna okupili su se predstavnici Islamske zajednice i dužnosnici najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) koji su poslali poruku da neće mirno promatrati nepravdu prema Bošnjacima i muslimanima u Mostaru. Oni traže da se na lokaciji u središtu Mostara, na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja Hrvata i Bošnjaka, grade džamija i Islamski centar, tvrdeći kako je riječ o zemljištu koje su im austrougarske vlasti otele.

Istodobno s prosvjedom konferenciju za novinare održao je mostarski gradonačelnik koji je pozvao na spuštanje napetosti i osudio ratnohuškačku retoriku. – Osuđujem izjave poput “nećemo to mirno gledati”. To je huškačka retorika koja nije dobrodošla u Mostaru, u gradu koji dvije posljednje godine želi pronaći izlaz iz tih 90-ih, ratnih, radikalnih retorika – rekao je gradonačelnik Kordić, prenosi Večernjak.

Dodao je kako je riječ o politički motiviranim prosvjedima i ocijenio da se ne trebaju preko Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) prelamati teške teme. Prosvjedi SDA i Islamske zajednice intenzivirali su se nakon najava kako bi ta stranka mogla ispasti iz vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, o čemu se također nedavno izjasnio muftija Salem Dedović. Mostarski gradonačelnik pak podizanje napetosti ocjenjuje neodgovornim. – Nije dobro na ovakav način u Mostaru dizati ružne tenzije između dviju nacionalnih zajednica. Ne bih htio da ovo eskalira u pogrešnom smjeru – dodao je.

Izrazio je žalosnim što prosvjede organizira Islamska zajednica te problematizira postojanje kulturnih institucija. Islamska zajednica tvrdi da se HNK gradi na prostoru nekadašnjeg muslimanskoga groblja koje su im u 19. stoljeću otele austrougarske vlasti te je zatražila povrat zemljišta. Trenutačno su izgrađene samo podzemne prostorije HNK Mostar, gdje u neuvjetnim prostorima ova kazališna kuća izvodi predstave. Ostvaruje suradnju sa svim kazalištima u BiH i izvan zemlje. S kolegama iz Narodnog pozorišta iz istočnog dijela Mostara realizirao je nekoliko zajedničkih predstava, nastojeći s kulturom povezati dvije zajednice.

Za svoj uspješan rad osvojili su niz nagrada u BiH te susjednim i europskim zemljama. Ravnatelj te kazališne kuće Ivan Vukoja ocijenio je netočnim da je objekt HNK izgrađen na vakufskom zemljištu, nego na službeno građevinskom zemljištu gdje je posljednjih gotovo stoljeće i pol izgrađeno nekoliko desetaka objekata. Vukoja napominje kako je više puta naglašavao da su napadi na HNK u Mostaru od predstavnika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika SDA pravno neutemeljeni.

Dokaz tome je, ističe Vukoja, i činjenica da je Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a u ožujku prošle godine odbacilo sve navode iz kaznene prijave koju je podnio predsjednik Gradskog vijeća Mostara i visoki dužnosnik SDA Salem Marić te donijelo naredbu o neprovođenju istrage te potvrdilo valjanost izdanih dokumenata za izgradnju objekta. Prošle godine Vlada RH odobrila je 1,79 milijuna eura za nastavak izgradnje zgrade HNK u Mostaru, smatrajući tu instituciju važnom za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u BiH.

Večernji.ba