Primjena ‘famoznog’ zakona o zabrani pušenja kreće za tri mjeseca: Neke stvari su i dalje nejasne

Točno tri mjeseca od početka primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, koji je javnost prevela kao zabranu pušenja, nema odgovora na brojna pitanja i nedoumice.

Tako je i dalje nejasno gdje će se moći pušiti, a gdje ne, koji će prostori i na koji način biti određeni za pušače, kakav treba biti sistem ventilacije, što je s elektronskim cigaretama i slično.

Definirani izuzeci
Jer, ovim zakonom, koji nalaže zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe su definirani i izuzeci od zabrane.

Tako je, naprimjer, pušenje dozvoljeno i u ugostiteljskim objektima, ali, kako stoji u Zakonu, u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

– U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja – stoji u Zakonu.

Zakonom je propisano da će ministar zdravstva donijeti provedbene propise kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Iako proces prilagodbe od pola godine teče, budući da su pravne osobe dužne svoje akte uskladiti s odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do studenog ove godine, ipak, oni koji su izuzeti i dalje čekaju na pojašnjenja.

Krajnji rok
Iz Ministarstva zdravstva FBiH je rečeno da je, člankom 42. Zakona, definirano da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene Zakona donijeti provedbene propise, kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, što znači da je krajnji rok za izradu pravilnika – svibanj 2024. godine.

– Napominjemo da je izrada Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u tijeku. Prijedlog pravilnika bit će objavljen na internet-stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje. Nakon obavljenih javnih konzultacija taj pravilnik će biti objavljen u „Službenim novinama FBiH“ – odgovorili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Visoke kazne

Zakon predviđa i kazne, a u ovisnosti o počinjenom prekršaju kreću se od 2.000 do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 do 1.000 za odgovorne osobe, te od 500 do 1.500 za vlasnike i korisnike prostora. Za fizičke osobe kazna je 100 KM. Inače, obaveze za fizičke osobe nastupile su početkom primjene ovog zakona, piše Avaz.

Autor: Dnevno.ba