Pucnjava u Bruxellesu: U kafiću upucan napadač koji je ubio dvoje Šveđana prije utakmice?

Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja.

Kako javljaju lokalni mediji, osumnjičeni napadač koji je ubio dvije osobe prije međunarodne nogometne utakmice u Bruxellesu je upucan.

Osumnjičenik – kojeg su belgijski mediji imenovali kao Abdesalem L – upucan je u kafiću u Schaerbeeku, javlja belgijska TV VRT, javlja Sky News.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku. Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani. Treća je žrtva taksist, koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen. Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, rekavši da se zove Abdesalem Al Guilani tvrdi da se bori za Alaha. Belgijski premijer Alexander de Croo potvrdio je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, da su žrtve švedski državljani. “Upravo sam izrazio iskrenu sućut švedskom premijeru nakon strašnog napada na švedske državljane u Bruxellesu”, objavio je Croo te izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da je “borba protiv terorizma zajednička”.

Navodno je riječ o 45-godišnjem Tunižaninu, koji živi u Bruxellesu, u općini Schaerbeek. Kako javljaju belgijski mediji, osumnjičenik je podnio zahtjev za azil u Belgiji u studenome 2019. godine, no dobio je odbijenicu u listopadu 2020. godine.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Bruxellesu. Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristersson.

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer istaknuo je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija. “Večeras smo primili strašne vijesti iz Bruxellesa. Vladin ured i nadležni intenzivno rade kako bi se dobilo više informacija o onome što se dogodilo”, rekao je Strommer.

Dvoje švedskih državljana ubijeno je u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena.

Večernji.ba