Rusi poručili: Slijedi još smrti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je zahvalio Sjedinjenim Državama za paket pomoći njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije koja je ocijenila da će taj potez “uništiti Ukrajinu” i samo dovesti do još više smrti.

Zastupnički dom Kongresa je u subotu uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Ukrajini je namijenjeno 60,84 milijarde dolara, u što su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

“Zahvalan sam Zastupničkom domu američkog Kongresa, objema stranka i osobno predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja povijest usmjerava na pravi put”, napisao je Zelenski na X-u.

Dodao je da će pomoć “spriječiti širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života te pomoći objema našim nacijama da postanu snažnije.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u subotu je rekao da će američka pomoć “dodatno uništiti” Ukrajinu i rezultirati s još više smrti.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a. Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njezinu vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharkova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvnu “produbiti krize po cijelom svijetu”.

“Vojna potpora kijevskom režimu je izravno sponzoriranje terorističke aktivnosti”, napisala je Zaharova na Telegramu.

“Što se Tajvana tiče, radi se o izravnom uplitanju u unutarnje stvari Kine. Vezano za Izrael, to je put u eskalaciju i u neviđeni porast napetosti u regiji”, dodala je.