SAD: Serijskom ubojici čak osam puta ubrizgavali smrtonosnu injekciju. Ali ništa…

Serijskom ubici Thomasu Eugenu Creechu čak osam puta pokušali su ubrizgati smrtonosnu injekciju, ali bezuspješno. Pogubljenje je na kraju prekinuto.
.
U saveznoj džavi Idaho u srijedu je prekinuto pogubljenje serijskog ubojice Thomasa Eugenea Creecha, jednog od osuđenika na smrt s najdužim stažom u SAD-u, nakon što liječnički tim više puta nije uspio pronaći venu kako bi mu ubrizgao smrtonosnu injekciju.
.

Creech (73) je u zatvoru od 1974. godine.

.
Osuđen je za pet ubojstava u tri države te osumnjičen za još nekoliko. Već je služio doživotni zatvor kada je 1981. nasmrt pretukao drugog zatvorenika, 22-godišnjeg Davida Dalea Jensena. Upravo je to zločin zbog kojeg je Creech trebao biti pogubljen.
.
U srijedu u 10 sati osuđenik je dovezen u komoru za pogubljenje u zatvoru. Trojica članova medicinskog tima pokušala su čak osam puta ubrizgati smrtonosnu injekciju, rekao je Josh Tewalt, direktor zatvorske ustanove, na konferenciji za novinare nakon toga, javlja Guardian.
.
Tražili su pogodnu venu na rukama, nogama, stopalima… Direktor je u 10:58 objavio da prekida pogubljenje.
.
Creechovi advokati odmah su podnijeli novi zahtjev za odgodu izvršenja kazne na američkom okružnom sudu, istaknuvši da ovaj slučaj pokazuje nesposobnost odjela da provede humano smaknuće.
.
Tim za egzekuciju bio je u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca, rekli su u kaznenom odjelu. Lica im se nisu vidjela.
.
Pogubljenje su pratili i članovi Creecheve obitelji. Ruke su mu bile vezane za stol, ali je često pružao prste prema njima. Činilo se da je povremeno izgovarao i riječi “Volim te” nekome u sobi.
.
Rodom iz Ohija, Creech je proveo veliku većinu svojeg života iza rešetaka u Idahu, iako su se njegovi zločini dogodili u nekoliko zapadnih država.
.
Prvi put je bio zatvoren u Idahu 1974. zbog ubojstva Johna Waynea Bradforda i Edwarda Thomasa Arnldoa, dvojice soboslikara koji su pokupili Creecha i njegovu djevojku dok su stopirali. Služio je doživotnu kaznu za ta ubojstva 1981. kada je nasmrt pretukao Jensena. Jensen je bio invalid i služio je kaznu za krađu automobila.
Osim ubojstava u Idahu, Creech je osuđen za ubojstvo Williama Josepha Deana u Oregonu i Vivian Grant Robinson u Kaliforniji 1974. Također je bio optužen za ubojstvo Sandre Jane Ramsamooj u Oregonu te godine, ali je optužba kasnije odbačena u svjetlu njegove druge kazne za ubojstvo.
Godine 1973. Creechu je suđeno za ubistvo 70-godišnjeg Paula Schradera u Tucsonu, Arizona, ali je oslobođen optužbi za zločin.
Vlasti i dalje vjeruju da je on odgovoran za Schraderovu smrt i kažu da je Creech dao informacije koje su ih dovele do tijela dvoje ljudi u blizini Las Vegasa i jedne osobe u blizini Baggsa u Wyomingu. (Vijesti.ba)
Poslovno trgovački centar Metropolis Livno