SDA ostaje bez vlasti u HNŽ-u i HBŽ-u, jača uloga HDZ-a 1990

Nakon što je izabrana nova Vlada Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem kao povratnikom na premijersku funkciju za potpunu implementaciju rezultata izbora preostalo je dovršiti formiranje svih županijskih vlada.

Nakon što su u Vladu FBiH ušli SDP BiH, HDZ BiH, NiP, NS i HDZ 1990 počinje se nazirati kako će izgledati županijske vlade koje do sada nisu formirane. Također, nije isključeno da u određenim županijama bude određenih prekompozicija zbog izlaska NES-a i SBiH iz parlamentarne većine.

SDA ostaje bez „kolača“ u HNŽ

Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj županiji s obzirom na ulazak HDZ-a 1990 u Vladu Federacije BiH izvjesno je da će ova stranka biti dio parlamentarne većine i u ovoj županiji.

S obzirom na trenutne političke odnose najizgledniji scenarij je da u opoziciju ode Stranka demokratske akcije i Narodni europski savez. Tako bi Vladu HNŽ-a trebale činiti HDZ BiH, HDZ 1990 kao i stranke okupljene oko SDP-a BiH.

Bezbroj puta su svi politički akteri ponovili da će vlast u ovoj županiji biti odraz većine u federalnoj vlasti, pa je ishod u ovoj županiji poprilično izvjestan.

Kada je u pitanju HBŽ sa sjedištem u Livnu, nakon ulaska HDZ-a 1990 i HNP-a u Vladu FBiH zajedno sa HDZ-om BiH, logično bi bilo očekivati da u ovu županijsku Vladu uđu sve tri ove stranke zajedno sa SDP-om BiH.

U Srednjobosanskoj županiji nešto je kompliciranija situacija zbog svojevrsnog „kontrolnog paketa“ zastupnika kojeg ima SDA, ali je za očekivati da se u ovoj županiji napravi nova vlada sa više koalicijskih partnera.

U nju bi u tom slučaju ušli SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, a možda i SDP BiH. Također, u ovoj županiji moguće su opstrukcije od strane SDA ili HDZ-a BiH što bi sadašnju vladu zadržalo duže vremena u tzv. tehničkom mandatu.

U tom slučaju na praksi bi bio scenarij ‘prepisan’ iz prethodnog mandata Vlade HNŽ-a gdje nakon izbora 2018. nova vlada nikada nije izabrana, već je ostala ona iz 2014. na isti način kao što je opstala Vlada Fadila Novalića.

Zanimljiva situacija mogla bi se dogoditi u Kantonu Sarajevo gdje mnogi očekuju prekompoziciju sadašnje vlade koju čine stranke stranke Trojke te koalicija SBiH/NES.

Nakon što koalicija SBiH/NES nije podržala Vladu Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem već se uveliko špekulira da bi u skorije vrijeme Trojka mogla izbaciti ove dvije stranke iz sarajevske parlamentarne većine.

Podsjetimo, stranke Trojke imaju natpolovičnu većinu u Kantonu Sarajevo i nije im potrebna podrška ‘odmetnutnih’ partnera. No, hoće li to zaista dogoditi tek ostaje da se vidi.

Osim ovoga, najavljuje se i prekompozicija županijskih vlasti u Zeničko-dobojskoj županiji gdje je Bosanskohercegovačka inicijativa Fuada Kasumovića najavila odlazak u opoziciju. Također, uveliko se spekulira o tome da bi se određena prekompzicija mogla dogoditi u Tuzlanskoj županiji gdje je trenutno na vlasti SDA s partnerima.

Veća uloga DF-a i HDZ-a 1990

Dakle, izbor nove Vlade FBiH vjerojatno je omogućio nove procese na lokalnim razinama, a kao najveći dobitnik iz ovog procesa nesumnjivo je izašao HDZ 1990 koji će vjerojatno participirati kao dio vlasti u dvije županije u kojima se to nije očekivalo.

Također, nakon propasti koalicije SDA-DF na federalnoj razini za očekivati je da će Demokratska fronta preispitati svoj odnos prema formiranju vlasti na županijskim razinama. Za sada je ova stranka kada su u pitanju županijske vlasti ulazila u sve one parlamentarne većine gdje je god to bilo moguće.

Njihovi koalicijski partneri su šarolikog karaktera, pa su tako trenutno u Tuzlanskoj županiji dio vlasti sa SDA, a u Zeničko-dobojskoj županiji su dio vlasti sa SDP-om i HDZ-om BiH.

Sve ovo se pravda time da su stranački organi ‘dali’ odriješene ruke lokalnim rukovodstvima DF-a o tome s kim će surađivati na nižim razinama. Zbog toga treba očekivati da će DF imati veću u formiranju preostalih županijskih vlada kao i u njihovim rekonstrukcijama kojih će sigurno biti u iduće četiri godine.

Bez obzira na sve, proces konstituiranja vlasti i implementacije izbornih rezultata biti će završen tek kada budu fomirane sve županijske vlade. A to je proces koji tek predstoji. D. G.

Dnevni.ba