Sin bogatog hercegovačkog poduzetnika u Hrvatskoj primao stipendiju za siromašne. Ministarstvo: ‘Istina je’

Sin bogatog hercegovačkog poduzetnika iz Duvna kao student u Zagrebu mjesecima je primao stipendiju za socijalno ugrožene studente. Nedavno je otkriven, pa je sve morao vratiti.

Tomislav Kovačević sin je utjecajnog biznismena Ivana Kovačevića te ima dvojno, hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. U Zagrebu je upisao Fakultet prometnih znanosti, a činjenicu da ima dvojno državljanstvo iskoristio je, kako je otkrio hercegovački portal Hercegovina.info, kako bi prevario sustav i uspješno se prijavio za stipendiju namijenjenu najsiromašnijim studentima.

Prešutio da ima bogatog tatu
Prijavio je, naime, prebivalište u Hrvatskoj i dostavio podatke koji jasno pokazuju da, sukladno kriterijima stipendije, njegovo kućanstvo ne premašuje prihode od 260 eura po osobi. No, prešutio je da ima i državljanstvo BiH te uopće nije spomenuo svog oca, koji ima veliku prijevozničku tvrtku sa stotinjak zaposlenih i kafić u Tomislavgradu.

Time je postao kvalificiran za dobivanje državne stipendije, te mu je u devet mjeseci isplaćeno 1800 eura. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja slučaj su potvrdili Indexu, te objasnili kako je mladić uspio iskoristiti pravila da bi se okoristio. Oni tvrde da nisu znali niti mogli saznati da Tomislav ima drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske.

“Prilikom prijave na Natječaj student je popunio Izjavu o članovima kućanstva u sklopu elektroničkog obrasca za prijavu i to unosom OIB-a svakog člana kućanstva te su se podatci automatski preuzeli iz službenih evidencija tijela državne uprave za studenta i članove kućanstva koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Nije naveo njihovo prebivalište
Budući da svi članovi koje je naveo u Izjavi o članovima kućanstva imaju hrvatsko državljanstvo te imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je preuzelo godišnje prihode ostvarene u prethodnoj godini svih članova kućanstva (uključujući studenta) iz službenih evidencija Porezne uprave Republike Hrvatske”, kazali su portalu iz Ministarstva.

“S obzirom na to da u Izjavi o članovima kućanstva student nije prijavio oca kao člana kućanstva niti unio njegov OIB, nije bilo moguće izvršiti preuzimanje podataka iz službenih evidencija tijela državne uprave (prebivalište i podatke o ukupno ostvarenim prihodima).

Također, s obzirom na to da imenovani nije naveo da članovi kućanstva imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo je preuzelo podatke o visini ukupno ostvarenih prihoda nadležnih ustanova u Republici Hrvatskoj u skladu s prijavljeni prebivalištem. Ministarstvo u trenutku prijave nije imalo saznanja niti je imalo mogućnosti saznati imaju li prijavljeni članovi zajedničkog kućanstva i drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske”, dodali su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za Index.

Ivan Kovačević: Ispričavam se
Uplaćeni novac, kazali su, po otkriću malverzacije morao je vratiti, što je i učinio. Mladi Tomislav, piše lokalni portal, u međuvremenu je viđen kako se ulicama Tomislavgrada vozi u Audiju A6, a ponekad i Mercedesau G klase. Njegov otac Ivan u međuvremenu se očitovao na cijelu situaciju, nakon što je prvotno ignorirao upite i rekao da ga to “ne zanima”.

“Odmah naglašavam da se radi o stvarnim činjenicama, da točno je da je moj sin Tomislav bez mojeg znanja aplicirao i zakonski dobio navedenu stipendiju. Ja osobno, ali ni nitko drugi iz obitelji, nisam uopće znao za tu činjenicu. Nakon objave na portalima ja sam se osobno informirao i ostao zatečen. Zbog tog propusta i zbog navedene činjenice ja se osobno i u ime obitelji Kovačević ispričavam prije svega ministru Fuchsu.”

“Iako smo prozvani moram konstatirati da su novinari, što se tiče stipendije i pri tome nastale slike, u pravu. Ja im se zahvaljujem na neugodnom poučku. Ono što je zakonito ne mora uvijek biti i etički ispravno. U ovom slučaju se radilo o pogrešci koju ja kao otac i ja kao vlasnik tvrtke ne poričem niti želim opravdavati”, napisao je Ivan Kovačević, između ostalog. Rekao je i da je spominjanje njegovog bogatstva “diskreditiranje obitelji”. Cijelo pismo može se pročitati ovdje.

Telegram.hr