Slovenija ponovno priznaje visokoškolske diplome iz Bosne i Hercegovine

Ministarstvo za visoko obrazovanje, znanost i inovacije i ENIC-NARIC centar Republike Slovenije izvijestili su da će Republika Slovenija od ponedjeljka, 19. lipnja 2023., nastaviti razmatrati pojedinačne zahtjeve za priznavanje visokoškolskih diploma iz Bosne i Hercegovine, čime je deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti s Ministarstvom za visoko obrazovanje, znanost i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolsku diplomu stekle u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, ENIC-NARIC centar Republike Slovenije obustavio je 24. listopada 2022. godine razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, zbog, kako se navodi u priopćenju slovenskog ENIC-NARIC centra, “nedostajuće, nejasne i nedosljedne informacije u vezi s akreditacijom visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini”.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno