Slovenija vraća kontrole na granicu s Hrvatskom

Slovenska vlada danas će odlučiti o uvođenju kontrole na granice s RH i Mađarskom

Prema neslužbenim informacijama, slovenska će vlada danas odlučiti da će Slovenija uvesti kontrole na granice s Hrvatskom i Mađarskom te o tome obavijestiti Europsku komisiju. Razlozi su, kako se navodi, prevencija terorizma i organiziranog kriminala te promjena sigurnosnih prilika u Europi i na Bliskom istoku.

Mjere bi, kako pišu slovenski mediji, trebale trajati najmanje dva mjeseca.

Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi u utorak je navečer telefonski izvijestio slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara o privremenoj suspenziji Schengena i uvođenju kontrola na granice.

Prema njihovim izjavama, ministri Slovenije i Italije složili su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

– Ministar Boštjan Poklukar istaknuo je nužnost privremenosti i proporcionalnosti ove mjere. Pozvao je talijanskog kolegu Piantedosija da mjere moraju biti proporcionalne i prijateljske prema našim građanima kako se ne bi prekidale kulturne, prijateljske i rodbinske veze ljudi koji žive uz granicu – dodaju iz slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Dvojica ministara dogovorila su se da će se uskoro sastati glavni ravnatelji policije i dogovoriti kako će se točno mjera provoditi, a potom bi se iste ili slične mjere trebale primijeniti i na granici Slovenije i Hrvatske.

Od jučer je i Austrija primijenila kontrolu, i to na granici s Češkom. Na to se odlučila nakon što je Njemačka zbog ilegalnih migracija uvela granične kontrole s Češkom, Poljskom i Švicarskom.

Večernji.ba