Snimka iz Ukrajine prikazuje ruske dobrovoljce iz RS-a: Prijatelji su mi rekli da čuvam našu braću

Dvojica muškaraca iz Republike Srpske, koji su trenutno u Ukrajini, i bore se na strani Rusa, intervjuirani su, a snimka je objavljen na društvenim mrežama. U snimci Banjalučanin i Trebinjac govore o tome zašto su u Ukrajini i šta rade.

Prvo se predstavio mladić koji kaže da je iz Banje Luke te da je u prosincu došao u Ukrajinu. Navodi kako se do sada borio na Avdjevci i još mnogim drugim mjestima, toliko često da ne može zapamtiti sva mjesta.

“Krećemo se, dobre su akcije, pobjeđujemo. Uglavnom je sve polako, ali taktički i sa mozgom radimo”, rekao je neimenovani muškarac.

On kaže kako nije imao vojno iskustvo od ranije, ali da su ga u Ukrajini sve naučili. Odgovorio je i na pitanje šta mu kažu prijatelji iz Banje Luke povodom toga što je otišao da se bori za Ruse.

“Prijatelji u Banjoj Luci su sretni što sam tu, kažu mi ‘čuvaj ih to su naša braća, oni su nama pomagali, trebamo i mi njima’. Mi nismo došli ni zbog para, ničeg, nego zbog srca, jer znamo šta oni rade našim ljudima i mi jednostavno hoćemo pomoći”, naveo je.

Drugi mladić je iz Trebinja i ima 21 godinu. Kaže da se nalazi u jedinici u kojoj je komandant Srbin te prepričava gdje je sve bio. Ističe da je došao zbog “patriotizma” i “državljanstva” jer bi volio ostati u ruskoj vojsci.

poster
“Bio sam u Lisičansku, tamo su mi zamrzle noge. Bili smo u zemunici nekoliko dana jer su pucali po nama, dobro im je topništvo moram priznati. Pa sam bio mjesec u bolnici, u teškom stanju sam bio, drugi stupanj, poslije toga sam došao u Donjeck i poslije toga na Avdjevci. Tu je bilo malo j***no, ali Bože zdravlja sutra idemo na novo mjesto”, kazao je.

Navodi kako se njegova obitelj u početku protivila govoreći mu da to nije njegov rat, ali da je on bio odlučan otići.

Večernji.ba