Španjolska će dominirati u posjedu, ali jedan segment donosi prevagu Hrvatskoj

Danas je pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom jedna od najvećih utakmica u povijesti naše selekcije. Izabranici Zlatka Dalića od 20 sati i 45 minuta na kultnom De Kuipu igraju finale Lige nacija protiv reprezentacije Španjolske.

Prisjetimo se nakratko dosadašnjih rezultata Final Four turnira; prvo je Hrvatska u fenomenalnoj utakmici nakon produžetaka s 4:2 svladala Nizozemsku, dok je dan poslije u Enschedeu Španjolska svladala Italiju s 2:1. Nakon te polufinalne utakmice ne samo da smo doznali tko će nam biti protivnik u finalu nego nam je i igra u samom susretu otkrila puno toga o stilu i igračima koje preferira izbornik španjolske reprezentacije Luis de la Fuente.

Otkako je 61-godišnji stručnjak došao na klupu španjolske reprezentacije, furija je odigrala tri utakmice. Osim spomenutog slavlja nad Italijom, upisali su i uvjerljivu pobjedu (3:0) nad Norveškom, dok su se porazom 2:0 osramotili protiv Škotske. Tada je De la Fuente odlučio promijeniti sustav iz 4-3-3 u 4-2-3-1.

Španjolski izbornik za finale nema puno dvojbi, furija će najizglednije istrčati u spomenutoj formaciji: vratar Athletic Bilbaa Unai Simon bit će među vratnicama, Navas, Le Normand, Laporte, Alba bit će u zadnjoj liniji, Merino i Rodri kao dva zadnja vezna, Asensio, Gavi i Pino kao tri prednja vezna te Alvaro Morata na poziciji napadača.

Našeg suparnika u finalu pomaže nam proučiti hrvatski nogometni analitičar Toni Bilandžić, vlasnik DataScouTB-a, obrta za videoanalizu i analizu podataka u nogometu. Prvo smo se dotaknuli već poznate priče o španjolskom stilu igre. Preferiraju li Španjolci i dalje tiki-taka stil s puno dodavanja ili pak imaju neke druge zamisli i prioritete?

– Španjolci će teško odstupiti od svojeg tradicionalnog stila igre. Vole loptu i vole biti u posjedu. Ne mora to nužno biti tiki-taka, ali uvijek žele imati većinu posjeda jer se tada najbolje osjećaju. Biraju ekipu koja je navikla igrati u tom sustavu i koncipirana je tako da su u njoj igrači kojima odgovara igrati s većim posjedom.