Spavate manje od šest sati svake noći? Saznajte koje su nuspojave ove prakse

Kvalitetan san je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Ukoliko spavate manje od šest sati noći, susrest ćete se s nekoliko zdravstvenih problema.

“Manjak sna uzrokuje povećanu aktivnost simpatičkog nervnog sistema, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca, vazokonstrikcije (sužavanja krvnih žila ) i povišenog krvnog pritiska. Također se povećava rizik od razvoja hipertenzije, kao i kardiovaskularnih bolesti poput moždanog udara, bolesti srca i infarkta miokarda”, rekla je liječnica  Taryn Fernandes za magazin Best Life Online.

Trebali biste spavati sedam do devet sati svake noći kako biste održali hormonsku ravnotežu. Nedostatak sna može ometati normalnu proizvodnju hormona poput kortizola i iznulina. Kardiolog Rigved Tadwalkar naglasio je da poremećaj regulacije hormona izaziva gojaznost.

Pored toga, nedostatak sna je povezan s anksioznošću, depresijom i drugim poremećajima raspoloženja. U ozbiljnijim slučajevima može doći do podložnosti poremećajima kao što su bipolarnost i šizofrenija.

Fernandes je dodala da se može smanjiti proizvodnja citokina, proteina koji pomaže u borbi protiv infekcija, upale i stresa. Ukoliko dođe od ovoga, vaš imunološki sistem će značajno oslabiti. Spavanje je neophodno za normalno funkcioniranje mozga. U suprotnom se može poremetiti rad glimfatičkog sistema, koji filtrira moždanu tekućinu te će se povećati rizik da dobijete demenciju.