Srbija zaustavila širenje afričke svinjska kuge

Srbija je uspjela zaustaviti širenje afričke svinjske kuge, izjavila je u nedjelju srbijanska ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković.

Od kada je otkriveno širenje zaraze, u Srbiji je eutanazirano 38.000 svinja, rekla je Tanasković za RTS.

Službe ministarstva i inspekcije uspostavile su sustavnu obranu velikih farmi, što je dalo rezultata, a država redovito isplaćuje štetu vlasnicima čije su svinje na manjim gazdinstvima, dodala je ministrica.

Ona je ustvrdila da “više nema panike” među uzgajivačima svinja.

Ministrica je najavila da će država i dalje subvencijama poticati poljoprivrednike.

Poljoprivredni stručnjaci i ekonomisti upozorili su koncem kolovoza da će zbog afričke kuge u Srbiji biti uništeno najmanje 1,5 posto fonda u svinjarstvu, te da je uvoz živih grla za 45 posto skuplji nego prošle godine.

Najavljeno je da će se dosadašnje poskupljenje svinjetine u Europi za 30 do 40 posto reflektirati i na Srbiju, premda nisu navedene ocjene u kom postotku.

Uzgajivači i trgovci svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cijene će ići gore, ali bit će na razumnoj razini, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana posljednjih šest mjeseci, rekao je Bojan Stanić iz Gospodarske komore Srbije.

Prema polugodišnjem presjeku potrošačkih cijena u razdoblju srpanj 2022. – srpanj 2023. godišnja stopa inflacije u Srbiji je 12,5 posto, prenosi Hina.