Stranka koju vodi Dragan Čović najveći je politički grobar svog naroda

Natruli HDZ BiH pred najtežim, listopadskim testom

Čovićeva stranka će nastojati svim silama sabotirati tehničke preinake izbornih pravila, ali ako Visoki predstavnik spriječi pljačku biračke volje i ako glasači odluče masovnije kazniti jalovu politiku, kriminal i korupciju mreže  HDZ-a BiH, hrvatske oporbene stranke bi mogle iznenaditi u mnogim općinama. 

Život se odvija u općinama i stoga je iznimno važno tko i kako vlada u našim lokalnim sredinama.

Gradovi i općine u kojima HDZ BiH desetljećima kreira sudbinu stanovnika su demografski opustošeni. Pošast masovnog egzodusa mladih i obrazovanih osoba vrlo često i s obiteljima nemilosrdno prazni zemlju što jasno pokazuje da je stranka koju vodi Dragan Čović najveći politički grobar svog naroda.

Unatoč neoprostivim grijesima, pohlepi, kleptomaniji, korupciji i nepotizmu HDZ BiH je ipak dobijala većinsko povjerenje glasača i uz manje iznimke imala općinske većine, gradonačelnika Mostara i veliki broj općinskih načelnika.

Bilo je tu prljavih trgovina i izbornih krađa velikih razmjera, međutim nadležne institucije, Središnje izborno povjerenstvo i Sud BiH nisu imali sluha, a ni interes, za očaje i žalbe pokradenih stranaka, kandidata i u konačnici birača.

Nagovještaj promjena

Neke političke silnice ukazuju na signale promjena i barem ozbiljnog načimanja utjecaja i moći Čovićeve stranke.

Kao prvo, Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kao nikada do sada, najozbiljnije najavljuje nametanje novih izbornih pravila s fokusom na tehnička unaprjeđenja koja bi trebala kvalitetnije kontrolirati izborni proces i svesti izbornu pljačku na minimalne okvire.

To bi moralo omogućiti poštene izbore, festival demokracije i mobilizirati glasače da u što većem broju iskoriste svoje demokratsko pravo. A, sve pobrojano itekako ide na ruku hrvatskim oporbenim strankama u BiH.

I drugo, jednako važno, HDZ BiH je u mnogim lokalnim sredinama doslovce trula stranka. Koliko to Dragan Čović uviđa ili sve prepušta stihiji, teško je dokučiti, međutim, HDZ BiH nije više u hrvatskom puku niti izbliza nedodirljivo ‘sveto božanstvo’.

Dapače, Hrvati su zasićeni mlitavošću stožerne stranke, manipulacijama i lažnim obećanjima Dragana Čovića i njegovih suradnika, bestidnim bogaćenjem, korupcijom i nepotizmom.

Nezapamćeno se bilježi osipanje članstva i formiranje novih političkih stranaka od disidenata iz HDZ-a BIH.

Stanje oporbe

Listopadski općinski izbor su definitivno najozbiljniji test političke snage za Čovićevu stranku i životna prilika za hrvatske oporbene stranke, neovisne liste i kandidate.

Ako je na jesen ne prigrabe i pametno ne iskoriste Bog zna kada će je opet  imati. Jer, HDZ BiH doista nikada nije bio slabiji i ranjiviji, nudi se kao plijen na pladnju.

Livno, Tomislavgrad, Rama, Vitez, Busovača, Jajce, Vareš, Žepče, Usora, Odžak su gradovi i općine u kojima bi hrvatske oporbene stranke mogle uzdrmati vladajući HDZ BiH.

Od velike je važnosti kakvu će taktiku i vrstu partnerstva odabrati HDZ 1990,  Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski pomak, kao najjače oporbene političke snage ,a onda i niz lokalnih stranaka poput Neovsine livanjske liste, Hrvatske viteške stranke, Hrvatskog demokratskog saveza u Žepču, Posavske stranke i dr.

Glavne oporbene vođe Ilija Cvitanović, Slaven Raguž i Ivan Vukadin još ne otkrivaju karte, međutim u svakom istupu hrvatskih oporbenjaka se ostavlja prostor za partnerstvo. Ako ništa drugo onda u općinama gdje su Hrvati brojčano nadmoćni i politički neugroženi.

U općinama gdje su Hrvati s Bošnjacima demografski rame uz rame vjerojatno će se otvoriti pregovori o famoznom ‘hrvatskom zajedništvu’. To je podla izmišljotina Dragana Čovića koji je empatije naroda i političku pragmu uvijek navodio na svoj mlin. Čelnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je sada već prošle godine vrlo žustro najavio raskrinkavanje te podmukle prakse vodeće hrvatske stranke. Do sada se čast i poštenje manjih stranaka nisu isplatili.

Godina lokalnih izbora, što se Hrvata tiče, mogla bi biti povijesna prekretnica i trasiranje puta za daleko veću priču. Osim u slučaju da oporba retardirano prospe šansu i ‘ne nabije zeca na pripremljeni ražanj’. D. G.

Dnevni.ba