Stručnjaci su otkrili koje su najgore namirnice za početak dana

Međutim, to ne znači da bi trebali jesti što nam dođe pod ruku, već pažljivo birati hranu kojom počinjemo dan.

Dijetetičarka Mary Sabat ističe da je ovo posebno važno za ljude koji su na granici dijabetesa, jer posljedice konzumacije nezdrave hrane za doručak mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prema njenim riječima, najgori izbor za doručak su slatke žitarice i peciva. Slatke i rafinirane žitarice mogu uzrokovati nagli skok šećera u krvi, povećavajući potencijalno rizik od razvoja dijabetesa, piše Klik.hr.

Mnoge popularne žitarice koje se jedu za doručak sadrže visoku količinu dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Ti sastojci mogu uzrokovati brzi porast razine šećera u krvi, što rezultira gubitkom energije kasnije tijekom dana i doprinosi postupnom razvoju inzulinske rezistencije tijekom vremena, otkriva Sabat.

Poprilično iznenađujuće

Isto vrijedi i za peciva, koja su uglavnom puna rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera. 

Oštri fluktuacije razine šećera u krvi mogu opteretiti inzulinski odgovor tijela i doprinijeti razvoju inzulinske rezistencije, ključnog faktora u napredovanju prema graničnom dijabetesu, rekla je i dodala da su krafne, mafini, kroasani i slatka peciva puni šećera i nezdravih masti, te im nedostaje hranjivih tvari, što ih čini lošim izborom za osobe sklone preddijabetesu, piše Klik.hr.

Njezin savjet je odabrati žitarice, kruh i peciva od cjelovitih žitarica te pripaziti na količinu dodanih šećera. Prema stručnjacima, hrana koja podiže energiju uključuje složene ugljikohidrate, sadrži zdrave masti, nemasne proteine i vitamin B. Jaja su pravi izbor hranjivih tvari – sadrže 7 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno s željezom, vitaminima, mineralima i karotenoidima (u žumanjku).

www.jabuka.tv