Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika, prijeti mu pet godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH, optužnicu  protiv Dodika i Lukića, podiglo je 11. kolovoza i oni se terete za krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Tu optužnicu Sud BiH 18. kolovoza je vratio na doradu, a u međuvremenu Dodikova odbrana tražila je izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić – Dedović, ali taj zahtjev je odbijen.

Tužiteljstvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Christijan Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u županiji, gradu ili oćini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.