SUD U LIVNU: Zbog pokušaja ubojstva određen jednomjesečni pritvor

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HBŽ Livno, Županijski sud u Livnu je 23.05.2023. godine, osumnjičenom M.G. rođenom 1975. godine u Drvaru, nastanjenom u Bos. Grahovu, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ubojstvo u pokušaju, odredio jednomjesečni pritvor.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je dana 21.05.2023. godine u Bos. Grahovu, prišao oštećenom LJ.M., te ga zbog od ranije neriješenih odnosa, fizičkom snagom obora na pod, nakon čega ga šakama udara po glavi, uslijed kojih udaraca isti gubi svijest, nakon čega  uz pomoć drugoosumnjičenog D.M. (2002. godište) istoga ubacuje u gepek, te ga odvozi na drugu lokaciju, izbacuje iz gepeka te ga ponovno šakama udara po glavi, pa kada oštećeni gubi svijest, istome, osumnjičeni vezuju ruku i umotavaju u najlon te ga ponovno stavljaju u gepek vozila koje vozi prvoosumnjičeni do mjesta Grkovci, gdje oštećenog izbacuje pored puta.

Oštećeni je nakon ukazane liječničke pomoći u Županijskoj bolnici Livno,  sa teškim tjelesnim ozljedama, prebačen na daljnje liječenje u KBC Mostar.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni su predani na daljnje nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu HBŽ u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih postupajući županijski tužitelj sudu u Livnu podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora prema I-osumnjičenom M.G., dok je prema II-osumnjičenom D.G. podnesen prijedlog za izricanje mjera zabrane putovanja, prelaska državne granice, izdavanja putnih isprava i oduzimanja putnih isprava.

Nakon održanog ročišta zbog postojanja osnovana straha da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke kao i jer postoji opasnost od bjekstva, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a i b) Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH, postupajući sudac Županijskog suda u Livnu, protiv I-osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana, dok su prema II-osumnjičenom izrečene predložene mjere.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih je u tijeku.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“

KT Livno