Švedski tvrtka na koljenima u BiH: Izgubili velikog kupca i otpustili 90 radnika

Nakon brojnih bh. kompanija, i švedski “Kavat” koji je godinama bio uspješna kompanija koja se bavila proizvodnjom obuće, odlučila je smanjiti broj radnika, a sve zbog nepovoljnih kretanja na tržištu.

Švedska kompanija “Kavat” koja posluje na području Novog Travnika prije nekoliko dana odlučila je otpustiti 90 radnika, a razlog su nepovoljna kretanja na tržištu.

Smanjenje broja radnika u tekstilnom i drugim sektorima postala je gotovo pa svakodnevnica. Nakon brojnih bh. kompanija, i švedski “Kavat” koji je godinama bio uspješna kompanija koja se bavila proizvodnjom obuće, odlučila je smanjiti broj radnika, a sve zbog nepovoljnih kretanja na tržištu.

Kako su iz uprave ovog poduzeća izjavili za medije, nepovoljna kretanja na tržištu prisilila su menadžment na najteže mjere, a unatoč tome traže se načini da se iznađe najbolje rješenje iz trenutne krize i novih poslovnih prilika, piše Klix.ba.

“Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBŽ, kao i s tvrtkama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u svim okolnostima, dijelom i ublaži. Također, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina”, kazali su iz Kavata.

Inače, Kavat je izgubio kupca koji je uzimao 80 posto ukupne proizvodnje ove kompanije.

Večernji.ba