Svim vjernicima sretan i blagoslovljen Uskrs želi redakcija Relax portala

Vjernici katoličke vjeroispovijesti, protestanti i pripadnici Anglikanske crkve, širom svijeta danas obilježavaju Uskrs, svoj najradosniji blagdan, dan uskrsnuća Isusa Krista.

Sveta misa

Proslavi Uskrsa prethodi post, a sam blagdan se proslavlja u crkvama uz molitve, svete mise, čiji vrhunac predstavlja pričest, odnosno sjedinjenje s Bogom.

Ovaj blagdan se proslavlja i u krugu obitelji uz tradicionalnu trpezu i tucanje prethodno pripremljenih šarenih jaja – pisanica, što donosi posebnu radost najmlađima. Slaveći Kristovo uskrsnuće, vjernici slave pobjedu dobra nad zlom, ljubav nad mržnjom, slave vječni život koji im je Bog darovao.

Neka svima vama koji slavite Uskrs donese mir u vaše domove, sreću vama i vašim obiteljima, neka Uskrs bude poticaj da činite dobra djela prema svojim bližnjima, ljudima koji vas okružuju i zajednici u kojoj živite.

Poruka nadbiskupa Vukšića

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić uputio je poruku za Uskrs.

– Vrijeme neposredno prije svetkovine Uskrsa, kroz koje se vjernici pripravljaju za taj blagdan, poznato je pod imenom korizma. Ovaj naziv je izvedenica od latinske riječi quadragesima, što bi se moglo prevesti kao četrdesetnica. Nazvano je to razdoblje tako zato što se u katoličkom kalendaru ono sastoji točno od 40 pokorničkih dana koji podsjećaju na isto toliko dana Isusova posta u pustinji – kazao je Vukšić.