Tajno: Važni članovi SDA žele u opoziciju i da Izetbegović ode

Ozbiljan broj visokopozicioniranih SDA-ovaca u tajnosti navija da SDA sad ode u opoziciju, što bi im dalo priliku i povod da pokrenu detronizaciju Bakira Izetbegovića, potvrdilo je za portal Raport nekoliko visokopozicioniranih SDA-ovaca pod uvjetom anonimnosti.

Članovi Izetbegovićeve stranke, kako tvrdi sarajevski portal, priželjkuju da SDA ode u opoziciju i to iz dva razloga. ”Prvi razlog je da se stranka ‘pročisti’ od onih koji su u stranku ušli samo zbog uhljebizma i prilike za političku kleptomaniju.

A, takvih je, prema njihovim riječima jako mnogo. Drugi razlog je Bakir Izetbegović”, objavio je Raport navodeći kako mnogi od njih, koji za sobom vuku značajno glasačko tijelo ali i ozbiljan dio stranačke infrastrukture SDA, vide priliku u odlasku SDA u opoziciju da pokrenu pitanje ostanka Izetbegovića na čelu stranke.

Portal navodi kako je, iako je SDA tzv. relativni pobjednik izbora, rukovođenjem Izetbegovića ova stranka ostala bez koalicionog kapaciteta zbog čega će na kraju vjerojatno i biti primorani otići u opoziciju. ”Ulaskom SDA u vlast, razlog za Izetbegovićevu smjenu sa čela SDA postaje manjkav i bit će teško pokrenuti bazu i članove Kongresa da krenu na šefa koji će u tom slučaju imati poluge vlast da pozicijama začepi nezadovoljstva.

Mnogi SDA-ovci ne slažu se s Izetbegovićevom novom politikom odnosno ‘guranjem’ likova poput Harisa Zahiragića i svoje supruge Sebije Izetbegović koje je nazvao budućnošću stranke”, piše Raport navodeći kako se Izetbegoviću zamjera i ”brukanje SDA, jer stranka koja je nekada bila sabirni centar intelektualne elite sad je postala simbol za falsificiranje diploma i korupciju”.

Bljesak.info