Tko je Marissa Karača? Upoznajte mladu knjiiževnicu iz Livna

Književni prvijenac mlade spisateljice iz Livna Marisse Karača Blur na stvarnost predstavljen je prije dvije godine u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu.

Autorica Marissa Karača (20) je tada kazala kako je knjiga nastajala dvije godine, gotovo slučajno, zapisujući svoje misli i osjećaje.

“Napokon smo došli do kraja koji je kod mene tek početak. Zahvaljujem se svima na razumijevanju koji su me istrpjeli. Bezbroj puta pomislila sam odustati, ali nešto u meni držalo me da nastavim. Čitajte, stvarajte i volite, bez ljubavi ništa ne bi bilo moguće. Hvala svima što su me podržali i onima zbog kojih sam danas ovdje”, poručila je Karača.

Profesorica Ana Papić istaknula je tada da je Marissa Karača u svoju knjigu zapisala snažne emocija i pjesnički talent koji kod čitatelja izazva povratnu reakciju.

“Iako se riječima može osjetiti jaka bol i duboki osjećaji, ipak postoji nešto što lirskom subjektu ulijeva nadu i optimizam, a to je zemlja snova u koju gleda kroz neki lijep efekt prisutnosti onoga kome su riječi posvećene, što baca ‘blur’ na stvarnost / na sve loše oko nas. Može se reći da autorica jasno vidi stvarnost, nije lišena svega onoga što je utjecalo na stvaranje osjećaja, pogotovo boli, ali je papir na koji vješto prenosi svoje stanje duše onaj ‘blur’, zamagljenost, koji joj olakšava nošenje s nemirima života”, dodala je profesorica Papić.

Tko je Marissa Karača?

“Mlada sam književnica i javnosti sam se predstavila s mojim prvijencem koji nosi naziv „Blur na stvarnost“. Po struci sam ekonomist, a pohađala sam Srednju ekonomsku školu u Livnu, koja mi je na mom putu još uvijek velika podrška i moj drugi dom”, kaže nam Marissa Karača.

Marissa Karača

O svom putu izdvaja kako je sve krenulo…

“Izdvojila bih Literarni natječaj povodom Dana obrane Livna 2021. godine na kojem sam osvojila prvo mjesto za priču koja je već poznata javnosti – Livno i ja , te 14. Međunarodni natječaj Iza proznih vrata za kratku priču Zarobljeni snovi na kojem sam također osvojila prvo mjesto”, dodala je Marissa.

U knjizi “Blur na stvarnost” prevladava je ljubavna tematika

“Izdvojila bih priče Livno i ja, priču koja govori o odlasku, priču Lasta koja također govori o odlasku, tačnije bijegu zlostavljane žene i navrh svega priču Mojoj majci o kojoj naslov već dovoljno govori.

Kada bih morala izdvojiti neku najdražu priču ili lirski zapis, uistinu ne bih mogla, s obzirom da je svaka stranica knjige, na sebi svojstven način, proživljena i u stvarnosti”, kaže Marissa Karača,  koja svim čitateljima poručuje ono što kažem na kraju svakog javnog eksponiranja – „Čitajte, stvarajte i volite. Bez ljubavi ništa ne bi bilo moguće.“