Tko je Robert Fico: Prati svakog muslimana u državi, za Ukrajinu u NATO-u najavljivao veto

Šok u Slovačkoj nakon atentata na premijera Roberta Fica. Donosimo priču o njegovom kontroverznom političkom životu

Na slovačkog premijera Roberta Fica izvršen je atentat. Fico je ranjen hicima iz vatrenog oružja u Bratislavi nakon sjednice slovačke vlade. Dok se još čekaju službene informacije o tome u kakvom je stanju Fico nakon pokušaja atentata, donosimo priču o slovačkom premijeru čija je pobjeda na parlamentarnim izborima krajem prošle godine izazivala puno polemika i u Slovačkoj, ali i diljem Europe.

CNN je o njemu pisao kao proruskom političaru. Kao i brojni drugi mediji diljem svijeta, i američki su još analizirati što će to značiti za Slovačku i odnos prema susjednoj, napadnutoj Ukrajini te za jedinstvo NATO-a i EU. Pesimisti su bili u pravu – populistički premijer Robert Fico nakon pobjede na izborima radio je ono što je i najavljivao tijekom kampanje. Izjavljivao je da Ukrajina nije suverena država, nego je pod apsolutnom kontrolom SAD-a, te da u “Kijevu nema rata i život se odvija normalno”. Protiv je članstva Ukrajine u NATO-u.

– To bi bi samo poslužilo kao razlog za treći svjetski rat, ništa drugo – smatra Fico koji je najavljivao i veto. Još kad je vruć slavio pobjedu na izborima u listopadu, najavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pokrene mirovne pregovore Rusije i Ukrajine jer “više ubijanja nikome neće pomoći”. Tko je Fico, blizak saveznik mađarskog premijera Viktora Orbána koji mu je na X-u čestitao riječima: “Uvijek je dobro raditi s patriotom. Radujem se tome!”

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno