Tko u FBiH ima mjesečnu plaću čak 266.518 maraka?

I dok je prosječna neto plaća u BiH dosegnula iznos od oko 1.240 KM, najniža u FBiH iznosi 596, au RS 700 KM, prosječnom građaninu mora se zavrtjeti u glavi od onih najvećih.

Veleprodaja

A podaci koji su stigli iz evidencije Porezne uprave FBiH su takvi da nakon čitanja morate još jednom provjeriti da se u sustav slučajno nije uvukla neka greška, piše Avaz.

No, greške nema, pa prema službenoj evidenciji Porezne uprave Federacije BiH, odnosno mjesečnom izvješću o isplaćenim plaćama, ostvarenim naknadama i drugim oporezivim primanjima zaposlenika od nesamostalnih djelatnosti godine, uplaćenih doprinosa i akontacije poreza na dohodak, najveća plaća u FBiH bila je u ožujku ove godine i iznosila je 266.518,48 KM i isplaćena je u djelatnosti trgovine na veliko.

Sektor financija

U istoj djelatnosti isplaćen je i drugi najveći iznos bruto plaće od 252.566,77 KM. Plaću u iznosu od 240.406,49 KM primio je zaposlenik u sektoru financija, zatim u trgovini na veliko zaradu od 227.552,31 KM te u financijskoj djelatnosti 225.184,40 KM.

– Napominjemo da je sastavni dio bruto plaće porez na dohodak te doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, doprinosi za zdravstveno osiguranje i doprinosi za nezaposlene. Pretpostavka je da navedeni iznos, pored redovne mjesečne plaće, sadrži i prihode po osnovu određenih bonusa ili beneficija koje je osoba ostvarila – pojašnjavaju iz Porezne uprave FBiH.

Sjajni poslovi

Bez obzira na to što je dio visokih plaća država uredno naplatila te što je u njih uključena i eventualna nagrada za ostvarene rezultate rada, podaci o maksimalnim plaćama dokaz su da u Bosni i Hercegovini ima izvrsnih poslova, ali i razlog za razmišljanje o tome koliko ti iznosi utječu na prosječnu plaću u državi s početka ovog teksta.