Trend pokretanja vlastitog posla u HBŽ je u porastu

Hercegbosanska županija područje je koje je izrazito pogođeno pandemijom iseljavanja. To je oku vidljivo kada posjetite pojedine dijelove ove županije, a malo stanovnika znači i malo poduzetničkih projekata.

Ipak, unatoč godinama u kojima su vladali loši trendovi moramo istaknuti da se i neke pozitivne promjene događaju. Upravo je primjer pozitivne promjene Tehnološki park Linnovate iz Livna, a za Hercegovina.info govori direktor Nikola Periša.

Na samom početku razgovora objašnjava nam kako je Linnovate osnovan 11.07.2018. od strane četiri osnivača, i to Mate Rimca (Rimac Automobili), Marina Jozića (Cox 4 d.o.o.), Bože Perića i Bernardina Ćenana.

“Tadašnju inicijativu su spomenute osobe i vrlo brzo iz virtualnosti pretvorile u realnost. Nisu se osvrtale na prepreke, nego su željele ‘dati vjetar u leđa’, financijski pogurati i komercijalizirati ideje mladih iz cijele Hercegbosanske županije i dati im priliku kako bi se te ideje ostvarile u vlastitoj zemlji”, navodi Nikola Periša.

Pomogli pri registraciji petnaest poduzeća 

Zahvaljujući tehničkoj i/ili financijskoj pomoći zaklade Linnovate do sada je registrirano petnaest poduzeća (obrti i d.o.o.).

Prije nekoliko dana potpisali su ugovore s osam korisnika koji su u sklopu projekta „Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) kojeg realizira Međunarodna organizacija rada uz financijsku podršku Europske unije, prošli obuke za pokretanje vlastitog poslovanja i trenutno su u fazi registracije.

“Od navedenih petnaest registriranih poduzeća, njih šest se bave registriranim poslom kao osnovnom djelatnošću dok je ostalima registrirano poduzeće ili obrt dopunska djelatnost. Kada govorimo o otvorenim novim radnim mjestima možemo reći da su korisnici kojima je poduzeće osnovna djelatnost (njih šest) zaposlili preko deset osoba”, objašnjava Periša.

Tehnička, savjetodavna i financijska podrška

Na pitanje kakva je perspektiva poduzetništva u Hercegbosanskoj županiji obzirom da je dojam kako je to područje u kojemu vlada trend iseljavanja, naš sugovornik naglašava:

“Možemo reći kako je u Hercegbosanskoj županiji oduvijek postojao trend iseljavanja, no mi kao Linnovate se zaista trudimo pružiti svu tehničku, savjetodavnu i financijsku podršku svima koji se odluče ostati i pokrenuti vlastiti posao. Istina, nije to toliko ni jednostavno, ali je prvi korak najbitniji i potrebno ga je napraviti uz pouzdanu potporu koju Linnovate pruža. Najveći broj osoba koje dođu zatražiti našu pomoć su one osobe koje hobi žele pretvoriti u nešto ozbiljnije. Trend pokretanja vlastitog posla je u porastu i zaista bih svima preporučio da se odvaže kako bi šira zajednica prepoznala i podržala njihovu energiju, želju i talent za poduzetništvo.”

Na pitanje koje su to djelatnosti u kojima se pokreće najviše tvrtki i obrta navodi da je najveći broj registriranih u turizmu te uslužnim i proizvodnim djelatnostima.

“U nadolazećem razdoblju planiramo sve svoje korisnike promovirati i na društvenim mrežama Tehnološkog parka Linnovate (Facebook) i pozivamo vaše čitatelje da nas prate i vide čime se sve bave stanovnici Hercegbosanske županije”, dodaje Periša.

Pitali smo ga i na koji način postići bolju poduzetničku perspektivu za ovaj kraj i što je to što se treba promijeniti.

“Po osobnom mišljenju je to sustavno uključivanje učenika (osnovnih i srednjih škola) u poduzetništvo, promociju i isticanje primjera dobre prakse na kojima se trebaju učiti, ukoliko se odluče krenuti u poduzetničke vode”, zaključuje Nikola Periša.

Što Linnovate planira za dalje

Iz Tehnološkog parka Linnovate kažu kako imaju puno planova i projektno preuzetih obveza za sljedećih par godina, ali izdvajaju one koje uskoro dolaze.

To su promjene koje se tiču rebrandinga Linnovate-a gdje će napraviti potpuno novi identitet s ciljem da budu pristupačniji široj publici, pa ćemo uskoro moći vidjeti “Linnovate Business Park”.

Planiraju i promociju web platforme lira.ba koja je namijenjena poduzetnicima, nezaposlenim osobama i studentima.

Organizirat će krajem ljeta i konferenciju gdje će promovirati novoosnovana poduzeća, svoje aktivnosti, ali i govoriti o poduzetništvu i usko vezanim temama s poznatim gostima.

Tehnološkom parku Linnovate, kao i svim novoosnovanim poduzećima i obrtima želimo godine uspješnog rada te da se što manje iseljava, a što više ostaje te živi i radi na prostoru ove lijepe i prirodom bogate županije.

Hercegovina.info