U Livnu Dan policije po uzoru na RS: Svega je bilo osim Bošnjaka

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH nedavno je u Livnu održana svečanost obilježavanja Dana policije ministarstva unutrašnjih poslova HBŽ, a svečanosti nije prisustvovao niti jedan Bošnjak, a razlog je jednostavan – nisu bili pozvani!?!

Nadalje, Dan policije povezan je s blagdanom svetog Mihovila, što je protuustavno i nadasve podsjeća na proslavu dana Republike Srpske, za kojeg je Ustavni sud BiH kazao da je neustavan.

Iako u službenom saopćenju Vlade HBŽ navode da su svečanosti prisustvovali politički predstavnici na svim nivoima vlasti u BiH, gradonačelnici i načelnici, predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici svih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH, gosti iz ministarstava unutarnjih poslova Republike Hrvatske, itd., očito su zaboravili dodati pod uvjetom da su Hrvati i to oni iz HDZ-a BiH!

Jer, pozivnicu za ovu svečanost nisu dobili Enes Karić, direktor DKPT-a, ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, zamjenik direktora Granične policije Ensad Korman, ministar unutrašnjih poslova ŽS Admir Katica

Vješto su se zaobilazili i Srbi koji obnašaju neku od rukovodnih funkcija u sigurnosnom sektoru, pa tako u Livnu nije bio ni Darko Ćulum, već njegov zamjenik Zoran Galić.

Mario Lovrić, ministar unutrašnjih poslova HBŽ na upit Patrije tko je bio prisutan i tko je pozvan na ovu svečanost odgovorio je slanjem priopćenja u kojem je navedeno tko je sve bio prisutan.

Pa je tako tamo navedeno da je uz ostale Akademiji nazočio: predstavnik Predsjednika HNS BiH Mladen Begić, zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, izaslanstvo Državne agencije za istrage i zaštitu na čelu s Zoranom Galićem, izaslanstvo Granične policije BiH na čelu s direktorom Mirkom Kuprešakovićem, izaslanstvo OSA-e na čelu s Tomislavom Majićem, federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac, delegacija Federalne uprave policije na čelu s Matom Kovačem, delegacija policije Brčko distrikta predvođeno s Damirom Antunovićem, delegacija MUP-a Posavskog kantona na čelu s Miroslavom Živkovićem, delegacija domaćina MUP-a HBŽ na čelu s ministrom Mariom Lovrićem, komesarom policije Mariom Pavlinovićem i ministri u Vladi Božo Perić, Gordana Nakić i Draško Dalić, delegacija MUP-a Srednjobosanske županije na čelu s Feliksom Vidovićem, izaslanstvo MUP-a HNK na čelu s ministrom Bevandom i direktorom Robertom Perićem, izaslanstvo MUP-a Zapadnohercegovačke županije na čelu s na čelu s ministrom Bebekom i direktorom Brkićem, izaslanstvo MUP-a Republike Hrvatske na čelu s načelnikom PU Splitsko Dalmatinske Slobodanom Marendićem, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, delegacija Skupštine HBŽ na čelu s predsjednikom Jozom Ćosićem, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč i izaslanik načelnika općine Tomislavgrad Ivica Šarac.

Lovrić je zatim kazao i da ministar Isak nije dobio poziv, a na pitanje koji je razlog odgovorio je da je to zbog Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi!?

Iako je odgovor skoro nevjerojatan, valja napomenuti da je ova Uredba izglasana na sjednici Vlade FBiH, pa je ostalo nepoznato kako je to ministar Nediljko Rimac (HDZ 1990), koji je digao ruku za Uredbu, dobio poziv i uredno se odazvao!?

Ministar Isak za NAP je kazao da je on za ovu svečanost saznao iz medija, te da je kontaktirao Kabinet ministra Lovrića da vidi o čemu je riječ, no nije uspio uspostaviti kontakt.

Ministar u Vladi KS Admir Katica također je potvrdio za NAP da nije dobio poziv, kao ni zamjenik direktora Granične policije Ensad Korman, kao ni direktor DKPT-a Enes Karić.

Nitko od navedenih nije sudjelovao u izradi Uredbe koja je sporna županijama s hrvatskom većinom, no, ipak nisu bili dobrodošli u Livno.

Ipak će biti da i ministar Isak nema ‘povoljno’ ime i prezime, a činjenica da nije pozvan nema veze s Uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi koja je prošla jednoglasno na sjednici Vlade Federacije BiH što znači da su za nju glasali i svi ministri iz HDZ-a.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Nap.ba