U Livnu predstavljen književni prvijenac Ilke Barbarića

U Livnu je predstavljen književni prvijenac Ilke Barbarića, u kojoj je ovaj dugogodišnji mostarski novinar objedinio dva komična dramska teksta “Nemoj preko telefona” i “Štrajk glađu poslije ručka” te kratki roman “Zatvaraj vrata”.

Pred livanjskom publikom o knjizi su govorili njezin autor i mlada književnica i profesorica iz Tomislavgrada Marija Pavković Baković.

U knjizi sam naišla na jedan citat: „Danas ih puno piše, a malo čita”. Nakon pročitane Ilkine knjige moram reći, a ne govorim to često, u jednom dahu, uvidjela sam da je njezin autor jedan od rijetkih koji je puno čitao pa tek onda pisao. Pristupio je književnom poslu, bolje reći zanatu, s obzirom na to koliko je metaforički rečeno „tesanja“ za tu umjetnost potrebno, s velikim poštovanjem i posvećenošću. Ilko je vrhunski novinar. Međutim, iznimno je profesionalno zreo da zna razgraničiti novinarski od književnog registra. Njihov zajednički impuls je sposobnost minucioznog uočavanja i ptičja perspektiva. Ta simbioza je evidentna i dobro ukomponirana u sva tri djela ove knjige – kazala je Pavković Baković.

Dodala je kako Barbarić u svojim tekstovima „propituje ustaljene životne dogme, konvencionalne norme i mentalitet jedne sredine zarasle u primitivizam”.

RTV.HB