U manjim mjestima u Hrvatskoj smještaj moguće naći i za 40 – 50 eura za dan

Ako je vjerovati trenutačnim procjenama, svi oni koji ljeto planiraju provesti u Hrvatskoj, morat će biti spremni izdvojiti 30 posto više novca samo za smještaj, ne računajući svakodnevne troškove

Miris mora, šum vjetra i valova, cvrkut ptica, duge pješčane plaže… idealne su slike savršenog godišnjeg odmora. To će i ostati za većinu bh. građana – slike, koje će gledati na društvenim mrežama, a koje će objavljivati putničke agencije ili netko od poznanika ili prijatelja. A hoće li moći uživo sve to vidjeti, pitanje je. Ovisno o obiteljskom proračunu.

Cijene, pozicija…
Ako je vjerovati trenutačnim procjenama, svi oni koji ljeto planiraju provesti u Hrvatskoj, morat će biti spremni izdvojiti 30 posto više novca samo za smještaj, ne računajući svakodnevne troškove. Primjerice, apartman koji je prije dva ljeta koštao 80 eura, ove godine je oko 100 eura. S obzirom na to, za tjedan dana u tom apartmanu potrebno je izdvojiti oko 700 eura, što je više od prosječne plaće u BiH. Dodaju li se tomu parkirna karta, hrana i piće…, jasno je da si većina bh. građana odlazak na more ove godine neće moći priuštiti. Da je Hrvatska poprilično “paprena” s cijenama, za tportal.hr potvrdila je i predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

– Cijene su u odnosu na prošlu godinu za 15 posto više, a lani su u odnosu na godinu prije već bile podignute za 15 posto. Dakle, oko 30 posto sveukupno. Cijene su naviše zbog struje, različitih nameta, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu koja će raditi za manje od 20 eura po satu – kazala je za tportal te istaknula kako je Hrvatska skuplja destinacija od Španjolske i Grčke.

– Skuplji smo za oko 25 posto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smještaja nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platit ćete 25 eura, a u Splitu 50 eura – kazala je Marković. I dok statistike pokazuju veliki skok cijena na Jadranu, koji je prvi izbor većine bh. građana za ljetovanje, upravo zbog blizine, stručnjaci otkrivaju kako nije sve tako crno i ističu kako se može prilagoditi svačijem džepu. – Kod određivanja cijene gleda se termin putovanja, pozicija apartmana, ali i destinacija u koju se dolazi. Ne može biti ista cijena apartmana u Dubrovniku, Splitu, Rovinju ili na nekom udaljenom otoku koji nema neku turističku ponudu – kaže Tomislav Fain, predsjednik nacionalne Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), i dodaje kako dvije osobe u nekom manjem razvijenom turističkom mjestu uz more mogu naći apartman za 40 – 50 eura, čak i manje.

– Naravno, nastavlja Fain, u vrhunski opremljenim apartmanima s pet zvjezdica koji su po svemu jednako opremljeni kao i hoteli s pet zvjezdica, cijena može ići i do 500 eura. Važno je da u Hrvatskoj svatko može naći nešto za svoj džep, bio to hostel ili vila s 5 zvjezdica u kojoj vam je na raspolaganju i batler – kaže. Što se tiče visokih cijena, objašnjava kako su cijene apartmana jednostavno morale ići naviše. – Nema što nije poskupjelo, od energije do toaletnog papira u trgovini. Logično je i da će vlasnici apartmana podići cijene – smatra Fain.

Valja naglasiti kako hrvatska obala nije iznimka kada su u pitanju više cijene ljetovanja, rasle su cijene i u Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, no u tim državama ljetovanje je još uvijek povoljnije nego u susjedstvu. Kako su ranije za Večernji list istaknuli iz putničkih agencija, u Bosni i Hercegovini cijene ljetnih aranžmana rasle su za 30 posto. – Sva putovanja su poskupjela. Destinacije koje bh. građani najčešće biraju za proljetna putovanja poskupjele su za 20 posto, dok su cijene ljetovanja više za 30 posto.

Daleke destinacije
– Već postoje rane ponude za Maltu, Hurgadu i Antalyju, tako da već sada imamo rezervacije za razdoblje od lipnja do rujna – kazali su nam iz agencije Sol Azur & Buena Vista. I dok vam samo za smještaj u Hrvatskoj treba 700 eura za tjedan dana ili oko 350 u slučaju da birate neko manje “atraktivno” mjesto, u Turskoj, Egiptu ili pak Grčkoj za taj iznos možete dobiti hotel s pet zvjezdica s all inclusive uslugom.

Kada je pak riječ o Turskoj, Antalya je jedno od najposjećenijih ljetovališta južne Turske koje krase duge pješčane plaže, tirkizno more i luksuzni hoteli, a o popularnosti ove destinacije najbolje govori da je druga najposjećenija destinacija u ovoj državi. Na antalyjskoj obali, ako ste “upali” u navedene rane rezervacije, možete sedam dana provesti za manje od 1000 KM. I “biser egipatske obale” sve je popularnije odmorište među bh. stanovnicima, i to upravo zbog mnogo povoljnije cijene i usluge koju za tu cijenu dobivate.

Naime, u egipatskoj Hurgadi sedam dana odmora možete provesti po cijeni od oko 1300 KM. Zbog pristupačne cijene građanima BiH, pogotovo u posljednje vrijeme, nije teško otići ni u Afriku, točnije Tunis koji se nalazi na mediteranskoj obali sjeverne Afrike. Za ljetnu avanturu s uslugom all inclusive za sedam dana potrebno je izdvojiti oko 1350 KM. Hrvatska, Turska, Egipat… Ponuda ima, i pristupačnih i skupljih, samo je pitanje što se može uklopiti u čiji džep.

Večernji.ba