‘Ubio je čovjeka, djeca mu u panici, a on je vikao na ženu: ‘Gdje je jakna, znaš li što je u njoj!?‘

Nakon teške pomorske nesreće koja se dogodila u ponedjeljak navečer kod Murtera, a u kojoj je poginuo jedan član posade ribarskog broda, kuhar Vratislav Ugrinić (62), Morski.hr prenosi potresno svjedočanstvo osobe koja je sve vidjela.

Podsjetimo, sudarile su se jahta i ribarica, a pritom je osim jednog poginulog lakše ozlijeđeno još nekoliko osoba. Jahta je potonula, a kapetan jahte je uhićen, objavila je danas šibensko-kninska policija.

Vlasnik ribarskog obrta Frane, Karlo Magić, od mjesta nesreće bio je udaljen samo 150 metara i prvi je pozvao 112.

– Zapovjednik Mašuna i ja bili smo na telefonskoj vezi kad se to dogodilo. U tom momentu je viknuo na telefon: “Vozi na nas jahta, evo će nas pogoditi!!!” I on je uletio u kabinu i viknuo posadi da bježe. Nama su došli s naše desne strane, pod kutem između 30 i 40 stupnjeva i pod tim kutem je taj gliser naletio na ribarski brod Mašun. Zapovjednik Jakovljev nije imao vremena reagirati i bilo što napraviti, kaže Magić i dodaje da je jahta nakon naleta i dalje gurala brod jer su joj i dalje radili propeleri.

– Znači, zapovjednik jahte nije još isključio motor! Osim toga, sva stakla s lijeve, desne i prednje strane na jahti bila su u zavjesama. U jednom trenutku vikali su mu da isključi motor, on je isključio motor. Natjerali su ga da krene unatrag i izvuče se s broda, kako bi mogli doći do čovjeka, pokojnog Vratislava, jer ga nisu mogli izvući, priča Magić i dodaje da je zapovjednik Mašuna Tomislav Jakovljev poslao njegov brod da spasi ljude s jahte.

Ukrcali su ih u pomoćno plovilo, a zatim je po njih došla druga jahta.

Magić nastavlja opisivati potresne detalje iz jahte koja je naletjela na ribaricu.

– Zapovjednik jahte vikao je na ženu, dok su mu djeca bila u panici; da gdje mu je jakna crvene boje, da je u njoj 10 tisuća eura! Moj mornar mu je rekao: “Ti tražiš jaknu s 10 tisuća eura, a ubija si čovika upravo”. A on na to kaže “Ali ja nisam kriv!”, priča Magić i dodaje:

– Mašun je veliki brod. Svaki normalan čovjek koji je proveo neko vrijeme za upravljačem od jahte bi vidio brod. Na kraju krajeva, mi smo bili samo dva broda i na pučini nikoga nije bilo, nego Mašun, moje plovilo i ta jahta. A mi je nikako nismo mogli vidjeti, jer nam je dolazila skroz s desne strane, pod kutom između 30 i 40 stupnjeva. Kad je Tome Jakovljev vidio, već je bilo gotovo, tvrdi Magić za Morski.hr.

Magić ističe i da se zapovjednik jahte nikome nije obratio nakon nesreće niti je izrazio sućut.

Jutarnji.hr