Ugostitelji u Neumu sezonu spašavaju radnicima iz Nepala, Bangladeša…

Potražnja za radnicima, ali i dolazak stranaca u BiH zasigurno su obilježili proteklu godinu kada je riječ o tržištu rada, piše Večernji list BiH. Trend rasta potražnje za radnicima u BiH nastavljen je ove godine još snažnije nego prethodne jer domaće radne snage jednostavno nema.

Izražen problem

Problem nedostatka radne snage ove godine posebno će biti izražen u jedinom bh. gradu na moru. Prema najavama, Neum je već popunjen za nadolazeću sezonu. Hoteli znatno ranije dogovaraju skupine, uglavnom iz inozemstva, tako da poslodavci već znaju da će im trebati više radne snage. – Najveći problem, kada je riječ o Neumu, jest što je to sezonsko turističko mjesto i sada je teško tu dovesti ozbiljnog radnika na četiri ili pet mjeseci da obavlja određenu djelatnost. Jednostavno ih nema. Ni u BiH ni u okruženju. Budući da je situacija takva kakva jest, bili smo primorani povući potez i uvesti radnu snagu iz drugih zemalja. Doveli smo radnike iz Nepala te planiramo dovesti još šest ili sedam novih – kazao je za Al Jazeeru Tomislav Lovrić, vlasnik jednog od neumskih hotela.

 

Kako prenosi u svom prilogu Al Jazeera, prije osam mjeseci nekoliko djevojaka iz Nepala došlo je na rad u Neum i sada se nadaju da će im se pridružiti članovi obitelji ili prijateljice. One u Nepal planiraju otići, ali tek nakratko, za blagdane. Jedna od djevojaka koja je iz Nepala došla u Neum je i Apsara Aale Magar, kojoj se u BiH sviđa radno ozračje. – Ostala bih dulje ovdje, ljudi u BiH su srdačni, sviđa mi se i okruženje – kazala je za Al Jazeeru. Dodala je kako je zarada ovdje višestruko veća nego što bi ostvarila da je doma, a uvjeti smještaja su odlični. S druge strane, i u hotelima su zadovoljni njihovim radom.

 

No, nisu na mukama samo ugostitelji u Neumu nego i u cijeloj BiH. Kako ističu, kroničan nedostatak kuhara te općenito osoblja u ugostiteljskom sektoru sve je izraženiji. Da ih ni visoke plaće, izgleda, više ne mogu privući, pokazuje primjer iz Stoca. Čak 3000 KM mjesečno, uz topli obrok, uplatu svih doprinosa, smještaj te druge pogodnosti, mogao bi zaraditi kuhar koji se zaposli u jednom restoranu u Stocu.

 

Toliku plaću, uz dodatnu nagradu tijekom ljetne sezone, u oglasu je ponudio jedan ugostitelj iz ovog mjesta. Uz silne simpatije javnosti koje je pobrao objavom takvog oglasa, ovaj ugostitelj već mjesec dana nije uspio pronaći kuhara. A potrebno mu ih je četvero. – To je strašan problem, vjerujte, a sve sam pokušao. Interesa i upita za oglas je bilo, ima ih i dalje, ali nekako kao da svi bježe od odgovornosti. Pravog, profesionalnog kuhara je, izgleda, nemoguće naći, pogotovo u Hercegovini – ispričao je ugostitelj nedavno za Avaz. Davor Krešić, poznati neumski hotelijer, rekao je da je još u studenome prošle godine oglasio radna mjesta za ovu sezonu.

 

– To je ogroman i kod nas zapravo standardni problem. Ne možete očekivati kuhare, konobare i slično iz, primjerice, Mostara, Međugorja, Sarajeva jer sve su to turistička mjesta, a gotovo podjednako tog kadra nedostaje i njima. Novac nije problem, plaće koje se nude zaista su visoke, ali, jednostavno, te radne snage nema – rekao je Krešić za Avaz. Umjesto da se, kako je naglasio, bavi prodajom i marketingom, trenutačno je prisiljen fokus držati na traženju kadra. – Nema druge, izgleda, već da uvozimo radnu snagu iz Nepala i Bangladeša – kazao je.

Smještaj za radnike

Nije samo obala u deficitu kada je riječ o radnoj snazi, cijela BiH je. Ni plantaže nema tko brati. Da se na strane radnike računa dugoročno, dokaz je i zgrada koja se nalazi u Gabeli kod Čapljine, a koja se treba proširiti i preurediti za smještaj 50 radnika na plantažama. Agroherc ima stalno zaposlene i angažirane radnike, no u sezoni berbe treba ih i trostruko više. Koliki je izazov u pitanju, govori podatak da su posljednjih godina neke plantaže ostale neobrane. – Nema radnika. I radnici koje imamo uglavnom su stariji, a mladi odlaze ili ne žele raditi te onda nemate izbora. Prateći iskustva susjednih država kada je riječ o uvozu radne snage, i mi smo se prilagodili tome. Uglavnom dolazi radnici iz Nepala, Bangladeša, s Filipina… – kazao je Milenko Soče iz Agroherca Čapljina za Al Jazeeru. Objekata za strane radnike trebat će što više jer radnika u BiH nedostaje u raznim sektorima. Najviše u građevini i ugostiteljstvu, stoga je BiH gotovo udvostručila kvotu pa je moguće uvesti više od 6000 radnika.

Večernji.ba